Kabinet trekt extra geld uit voor boeren uit Groningen die kampen met aardbevingsschade

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouwschade kwamen dinsdagmiddag naar Gamerwolde (GR) om de reactie van het kabinet te presenteren op het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Gaswinning Groningen.
Het kabinet bood excuses aan. 'Aan alle gedupeerden, voor wie de gaswinning en de afhandeling van de gevolgen tot fysieke, mentale en sociale schade heeft geleid en tot gevoelens van angst, stress en onveiligheid. Het kabinet wil niet alleen leren van de fouten die zijn gemaakt, maar wil deze ook rechtzetten. Daarbij hoort ook de opdracht om de ereschuld aan de regio en haar bewoners die door 60 jaar gaswinning is ontstaan in te lossen', zo staat in de reactie.
Ondersteuning boeren
Het kabinet neemt de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie over, en heeft deze uitgewerkt in vijftig maatregelen. Een van de maatregelen is dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de uitvoering van het Agroprogramma door Provincie Groningen. Boeren in het aardbevingsgebied die kampen met aardbevingsproblematiek kunnen voor ondersteuning terecht bij het Agroprogramma.
'Boeren worden onevenredig belast met de huidige procedures voor schadeherstel en versterking en zijn oververtegenwoordigd binnen de groep met de langste doorlooptijden bij schadeherstel. De agrarische sector is van groot belang voor de identiteit van de regio en de gemeenschappen waarin zij actief zijn', aldus het kabinet.
Samenhang
Veel boerenbedrijven moeten versterkt moeten worden of hebben te maken met schade die zodanig complex is dat schadeherstel vraagt om toekomstbestendige keuzes voor het hele bedrijf. 'Het kabinet wil deze en gerelateerde problemen in samenhang aanpakken om de agrosector herstel én perspectief te bieden', zo staat in de kabinetsreactie.
Omdat het om een complex probleem gaat, zal bekeken worden of extra persionele inzet, of de inrichting van een taskforce, behulpzaam kan zijn.
Schade mestkelders
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen zal de bestaande regeling voor vergoeding van schade aan mestkelders verbeteren en stelt specialistische medewerkers met een ruim mandaat aan om schades voortvarender af te handelen, in afstemming met de specialisten bij het Agroprogramma van de NCG. Redelijkheid en billijkheid zijn hierbij het uitgangpunt.
Agrarisch erfgoed
Ee andere maatregel is dat het kabinet extra mogelijkheden beschikbaar stelt voor restauratie en onderhoud van agrarisch erfgoed om de identiteit en vitaliteit van het landelijk gebied te versterken.
Voor eigenaren van monumenten die nog versterkt moeten worden, start de Vereniging Groninger Monumenteigenaren een pilot, die uitgaat van een integrale aanpak van alle benodigde werkzaamheden, met de eigenaar van het monument als opdrachtgever.
22 miljard
De komende dertig jaar stelt het kabinet ter compensatie voor de Groningers voor de uitvoering van de vijftig maatregelen 22 miljard euro beschikbaar. Dit komt neer op circa 250 miljoen euro per jaar. Het bedrag is verdeeld over dertig jaar omdat 'de uitgaven bedoeld zijn voor een hele generatie'. Het geld kan ingezet worden voor verduurzaming, leefbaarheid en het economische perspectief van Groningen en Noord-Drenthe.
Regio twijfelt aan pakket
Maar bestuurders van Groningse overheden betwijfelen of dit pakket toereikend is om de problemen met schadeherstel en versterking werkelijk op te lossen. Het is zeker onvoldoende om de ‘ereschuld’ recht te zetten die in decennia van gaswinning is ontstaan. ‘De doelen zijn goed’, aldus Groninger bestuurders, ‘maar de maatregelen en de middelen zijn te mager’.
‘Het kabinet heeft dezelfde doelen als wij, maar denkt die te kunnen realiseren met een derde van het geld. Vooral op het gebied van de verduurzaming van huizen en de noodzakelijke infrastructuur overtuigt het antwoord van het kabinet ons niet’, aldus Paas. ‘We gunnen het kabinet dat het tenminste één groot maatschappelijk probleem werkelijk oplost. Dat gunnen we natuurlijk vooral onze inwoners. Maar de maatregelen en de middelen zijn daarvoor te mager.’
Tweede Kamer aan zet
De regio roept de Tweede Kamer op om tijdens het debat over de kabinetsreactie in de benen te komen. ‘Om recht te doen aan de uitkomsten van de enquête. Zodat inwoners van Groningen en Drenthe weer verder kunnen met hun leven en hun kinderen hier een toekomst hebben.’

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rijksoverheid