Adema wil voor Hemelvaart resultaat met Landbouwakkoord: 'Zodat we verder kunnen'
LTO en andere organisaties verwezen de concepttekst vorige week maandag naar de prullenbak en verwachten aanpassingen van het kabinet. Aanstaande woensdag wordt er aan de hooftafel nog één keer onderhandeld over de hete hangijzers. Dit zijn het gebruik van landbouwgrond, de mestplaatsingsruimte en het verdienmodel voor boeren.
Boerenorganisaties, veevoerbedrijven en banken voeren daarover nog steeds ‘stevige discussies’ aan tafel, vertelt Adema in een interview op BNR Nieuwsradio. ‘We zijn er echt nog niet uit. De komende dagen zal het tot een afronding moeten komen. We moeten afspraken gaan maken. Dat is spannend, maar we blijven hard doorwerken. Er moet nu een akkoord komen want de agrarische sector zit te wachten op perspectief en duidelijkheid.
Zuur en zoet
Het zal geen landbouwakkoord zijn waar alle partijen met een glimlach een eventuele handtekening onder gaan zetten. ‘Wat is tevreden?’, vraagt de minister zich hardop af. ‘Er zit voor alle partijen zuur en zoet in het akkoord. Dat is de reden dat we met het Landbouwakkoord aan de slag zijn gegaan. Het gaat om het perspectief voor de boer binnen alle opgaves die er zijn.’
Doorrekenen
Adema hoopt dat er met Hemelvaart een concept ligt. ‘Het gaat erom dat we eerst een resultaat hebben waarmee we verder kunnen.’ Dat concept moet vervolgens doorgerekend worden door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
De instantie gaat kijken of het akkoord voldoet aan de doelen. Dit zijn de doelen op het gebied van water (Kaderrichtlijn Water), natuur (74 procent van het stikstofgevoelige natuurareaal onder de Kritische Depositie Waarde) en klimaat (55 procent emissiereductie in 2030, 19 megaton CO2 voor de landbouw).
Adema: ‘En dan zullen er vast nog punten zijn waarover we nog moeten doorpraten met elkaar, maar de grote hobbels zijn dan genomen. Die zijn nodig voor het PBL om de berekening te kunnen maken. Er ligt nog geen onderhandelresultaat en zeker geen akkoord met handtekeningen want het is afwachten of de doelen gehaald gaan worden. Als we een reactie van het PBL terugkrijgen, dan weten we pas of we een akkoord hebben.’
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Bas Lageschaar
Bron: BNR Nieuwsradio