Groningen wil 3 miljard euro voor gebiedsprogramma en noemt deadline 1 juli 'ongelukkig'
Alle provincies moeten op 1 juli 2023 verplicht een eerste conceptversie van een gebiedsplan inleveren bij het Rijk. Dit is ook wettelijk vastgelegd. 'Dat is een ongelukkig moment, omdat de gebiedsprocessen nog maar net zijn gestart', schrijft het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. Het college noemt het gepresenteerde document dan ook een 'stand-van-zaken document'.
Bedrag niet in beton gegoten
Voor de totstandkoming van de 3 miljard euro, is de provincie uitgegaan van oplossingsrichtingen. Groningen heeft hiervoor aannames gedaan en ervaringscijfers gebruikt die gebaseerd zijn op projecten in het landelijk gebied. 'De oplossingsrichtingen zijn echter nog niet in beton gegoten, want die zijn immers onderwerp van gesprek bij de gebiedsprocessen', staat in het statenvoorstel.
Groningen heeft ook al een brief gemaakt die bij goedkeuring door de Staten naar het Rijk wordt gestuurd. Hierin vraagt het bij het kabinet aandacht voor een aantal belangrijke punten. Zo wil het onder andere duidelijkheid over een oplossing voor de PAS-melders en de werking van technieken op de RAV-lijst.
Reductie lachgas te fors
Ook maakt de provincie duidelijk dat het in het provinciale programma uitgaat van een lagere reductie van methaan en lachgas door de landbouw. Waar het Rijk graag een reductie van 0,3 megaton CO2 equivalenten wil realiseren, vindt het college deze opgave te fors voor Groningen, omdat een groot
deel van Groningen weinig beperkingen op het gebied van landbouw kent (vanwege veen,
zandbodem en natuur). Groningen gaat ervan uit dat 0,19 megaton CO2 equivalenten genoeg is.
Perspectief landbouw
Net als andere provincies, wil Groningen ook perspectief voor de landbouw. Zo vraagt het aan het kabinet om snel duidelijkheid te bieden over de opkoopregelingen voor piekbelasters en het Landbouwakkoord. Deze opkoopregelingen worden volgende week gepubliceerd.
Groningen gaat ervan uit dat er in het Landbouwakkoord ook afspraken landen over regelingen voor boeren die met het leveren van maatschappelijke (groene) diensten hun inkomsten zeker willen stellen.
Eigen maatregelen
De provincie wil graag snel aan de slag met stikstofreductie en ziet daarvoor om op de korte termijn kansen om dit te doen via innovatie. Daarvoor heeft het ook de regeling 'Laaghangend fruit' geopend. Daarnaast heeft de provincie zelf vier maatregelen bedacht.
Dit zijn monovergisting, het beschikbaar stellen van langjarige beheerpakketten voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) vanaf 2024 en maatregelen rondom Liefstinghsbroek. Ook wil de provincie zelf strategische grondposities innemen van bijvoorbeeld boeren die willen stoppen. Deze gronden kan het dan beschikbaar stellen aan boeren die willen verplaatsen.
Bijeenkomsten
Groningen heeft in totaal zeven deelgebieden benoemd. De komende weken organiseert de provincie zeven inloopbijeenkomsten voor de inwoners over de toekomst van het platteland. Het 'stand-van-zaken document' wordt op 28 juni door Provinciale Staten besproken en daarna eventueel vastgesteld, zodat de provincie deze voor 1 juli bij het Rijk kan indienen.
Vierde provincie
Groningen is naNoord-Brabant (8 miljard euro), Friesland (4,4 miljard), Overijssel (5 miljard) de vierde provincie die een concrete rekening naar het Rijk stuurt. Gelderland heeft wel een plan gepresenteerd, maar daar nog geen bedragen aan gekoppeld.