Van der Wal: Gunstige natuurdoelanalyses leiden niet tot bijsturing piekbelastersregelingen
De natuurdoelanalyses komen nu pas naar buiten. Zo maakte de provincie Gelderland vorige week nog bekend dat de natuur herstelt, maar dat er ook nog extra stappen nodig zijn. De minister maakte bekend dat daar de meeste piekbelasters zitten, 60 procent van de in totaal 3.000 bedrijven die per 3 juli in aanmerking komen voor de stoppersregeling (LBV+).
Nadenken
„De natuurdoelanalyse is de basis voor de gebiedsprocessen”, vertelde Van der Wal. ,,We hebben nog meer onderzoeken dan dat waaruit blijkt dat stikstof reduceren noodzakelijk is voor natuurherstel. Ik hoop dat iedere individuele ondernemer (lees: de boer, red) gaat nadenken hoe diegene zoveel mogelijk stikstof kan reduceren. En dat er een beweging in de sector op gang komt waarin het wordt geaccepteerd dat een boer stopt via de regeling van de overheid, of gebruikmaakt van een regeling van de overheid.”
Van der Wal begreep dat er onder pluimveehouders rondging dat gegevens van boeren die de tool gebruiken om te bekijken of ze piekbelaster zijn worden opgeslagen. „Dat is gewoon niet waar. Het invullen is volledig anoniem. Ik zou het verschrikkelijk vinden als er lijsten rond zouden gaan van piekbelasters en iemand een stempel krijgt.”
Eenmalig
De minister benadrukt dat de LBV+-regeling eenmalig is en niet meer terug gaat komen. Dat is de regeling waarin een boer 120 procent van de waarde van het bedrijf krijgt en als eerste op 3 juli wordt opengesteld. Voor april moet een boer die piekbelaster is en wil stoppen zich daar voor hebben opgegeven.
De andere regelingen (innoveren, extensiveren en verplaatsen) volgen zo snel mogelijk. Hoeveel dit uiteindelijk op gaat leveren aan stikstofreductie, kon Van der Wal niet zeggen. Ze gaat ervan uit dat ongeveer 20 procent van de 3.000 piekbelasters zich gaan aanmelden voor de regelingen. „Als blijkt dat de animo groot is, dan kan het budget omhoog.”