Rechter verbiedt gewasbescherming in lelieteelt Dwingeloo
De rechter oordeelt dat ten aanzien van een aantal gebruikte gewasbeschermingsmiddelen niet kan worden uitgesloten dat deze een onaanvaardbaar schadelijk effect kunnen hebben op mensen. „Op basis van de huidige toelatingseisen en de gebruikte bestrijdingsmethodes kan onvoldoende zekerheid gegeven worden dat deze risico’s tot een aanvaardbaar minimum zijn beperkt, terwijl er substantieel onderzoek voorhanden is waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen (zoals Parkinson, Alzheimer en ALS).”
75 procent biologische middelen
De voorzieningenrechter zegt overtuigd te zijn van de goede wil van deze telers om zoveel mogelijk maatregelen te treffen om dat te voorkomen. „Zij doen zelfs meer dan wettelijk vereist. Zij hebben bufferzones ingericht, maken gebruik van een speciale spuitinstallatie om drift (verspreiding van de middelen via de lucht) tot een minimum te reduceren en zij gebruiken inmiddels al 75 procent biologische bestrijdingsmiddelen”, aldus de rechter.
Toch oordeelt de rechter dat hun gedragingen in strijd zijn met het voorschrift dat gewasbeschermingsmiddelen niet schadelijk mogen zijn voor mensen en met de maatschappelijke zorgvuldigheid die zij in acht dienen te nemen jegens de omwonenden. Dit potentiële risico gaat volgens de rechter voor op de hogere winstgevendheid van de lelieteelt.
Convenant
De lelieteelt en de gewasbeschermingsmiddelen die in dit gewas worden gebruikt, zijn al heel lang onderwerp van discussie in de gemeente Westerveld, waar ook Dwingeloo en Boterveen toe behoren. Om de angel uit de discussie te halen, heeft de gemeente in 2020 een convenant opgestart. In het convenant zijn afspraken gemaakt op het gebied van respect, integriteit, professionaliteit, veiligheid, gedrag, openheid, innovatie en vragen. Er is openheid ontstaan, maar het convenant heeft geen einde kunnen maken aan de discussie tussen lelietelers en de burgergroepen die tegen deze teelt zijn.