Arend Steenbergen (LTO Noord) over conceptversie DPLG: ‘Er zijn stappen gezet’

LTO Noord-bestuurder Arend Steenbergen bevestigt bij de lancering van de concepttekst van het PPLG dat zijn organisatie aanvankelijk niet te spreken was over de totstandkoming ervan. „We hebben in Drenthe een hacketon gehad met alle belangenbehartigers en we waren niet gelukkig met de eindconclusies die de provincie trok. Wij vonden de maatregelen die Drenthe wilde nemen ook niet realistisch. Zeker niet de extra maatregelen die Drenthe voorstelde, boven op de eisen die de landelijke overheid al stelde.”
Sociaaleconomische gevolgen
Dat leidde ertoe dat LTO en ook het NAJK aan de bel trokken bij de provincie. Iets waar de Provinciale Statenfractie van BBB ook op insprong door vragen aan het college van Gedeputeerde Staten te stellen. Steenbergen vervolgt: „Wij hebben een statement gemaakt en daarna zijn er ook dingen aangepast voor de provincie. Wij willen dat er van onderop beleid wordt gemaakt en dat ook de sociaaleconomische consequenties in het Drents Programma Landelijk Gebied worden meegenomen."
Laaghangend fruit
Steenbergen vervolgt: „Als het gaat om laaghangend fruit moet je bedrijven die willen daarvoor alle ruimte geven. Bedrijven moeten kunnen kiezen uit maatregelen nemen om emissies te verlagen of verplaatsen. Door een gebiedsproces kun je hier aan werken. Wij willen ook dat de ruimte die vrijkomt door stoppende boeren ten goede komt aan PAS-melders en interimmers.”
Beraden op reactie
De provincie Drenthe heeft het concept naar de leden van Provinciale Staten gestuurd die het document woensdag 28 juni zullen bespreken. „Wij gaan naar aanleiding van het concept goed kijken wat onze positie is en hoe we er op zullen reageren richting de bespreking in de Staten”, aldus Steenbergen ter besluit.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen