Arbeidsmigranten in Dronten worden voorlopig niet op straat gezet

De Drontense huisvester Eric Daniëls kreeg van de gemeente Dronten in januari 2022 twee vergunningen waarmee hij 63 arbeidsmigranten kon onderbrengen aan de Roodbeenweg 17.
Boeren uit de omgeving kwamen in verzet. Zij vinden dat de gemeente bij het verlenen van de vergunningen geen rekening heeft gehouden met de spuitzone waarin bestrijdingsmiddelen terecht kunnen komen. Die zone moet 50 meter zijn, tenzij een specifiek locatieonderzoek laat zien dat de afstand ook korter kan zijn.
Boeren kregen gelijk
De accommodatie waarin de seizoenwerkers wonen, staat op vijf meter afstand van de boomgaard van een fruitteeltbedrijf. De rechtbank Midden-Nederland gaf de boeren gelijk. De vergunningen werden geschorst. Om te voorkomen dat de bewoners op straat gezet moeten worden stapte huurbaas Daniëls naar de Raad van State.
Hij vroeg op 6 juli aan de voorzieningenrechter om een voorlopige voorziening. Dit verzoek werd vrijdag toegewezen. De uitspraak betekent dat de vergunningen voorlopig weer geldig zijn. De voorlopige voorziening geldt totdat de Raad van State in een bodemprocedure een definitieve uitspraak heeft gedaan. Dat kan nog maanden duren.
Bang
Het bedrijf dat vlakbij de zorgboerderij en de units staat is het biologische fruitteeltbedrijf Twisk. De boeren waaronder Twisk maken zich niet alleen druk over de spuitzone. Ze zijn vooral bang dat ze met de huisvesting van Daniëls in de buurt op hun eigen bedrijven geen arbeidsmigranten kunnen onderbrengen.
De gemeente Dronten heeft tegenwoordig namelijk het beleid om in een bepaalde straal niet meer dan 300 arbeidsmigranten toe te staan. Daniëls heeft er nu 63 maar dat kunnen er honderden meer worden, vrezen de boeren in de omgeving.
Voor hun eigen medewerkers is er dan geen plaats meer en dat vinden ze onredelijk. 'Het is nogal een verschil of je puur commercieel huisvesting verhuurt of dat het gaat om mensen die op jouw bedrijf werken’, zei een van hen op 6 juli bij de Raad van State. Daniëls verhuurt accommodaties aan uitzendbureaus.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief