Situatie PAS-melder/piekbelaster Biddinghuizen blijft hopeloos na duizenden steunbetuigingen
Hartenkreet vanuit wanhoop: ‘Melkveesector wordt onomkeerbaar het graf ingejaagd’
Piet en Anje Grin zijn er beduusd van. Zoveel reacties hadden ze nooit verwacht. Het stel is er blij mee, vooral het feit dat collega’s in dezelfde situatie de hartenkreet waarderen. In het bericht schrijft Anje Grin: ‘Ons melkveebedrijf Kolhorn Dairy farm staat op de nominatie om afgeschoten te worden door de overheid. Deze week een adviseur van het ministerie op bezoek gehad. (…..). De uitkoopregeling is op vrijwillige basis wordt gezegd, maar wat betekent dat als je in de hoek staat met het geweer op je gericht en geen kant op kan?’
„Er komt nu veel op ons af, in het begin raakte ik daar een beetje van in paniek”, vertelt Anje Grin, die het bericht ook namens haar man Piet plaatste. „Ik heb nu een nieuw doel: van onderaf de burgers vertellen wat er aan de hand is. Dat de melkveehouderij op een brute manier het graf in wordt gejaagd. Dat er rücksichtsloze en onomkeerbare beslissingen worden genomen door de overheid.”
Splinternieuw
De familie Grin heeft geen opvolger en nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Het bedrijf verkopen gaat niet vanwege de pas-melding en het feit dat ze piekbelaster zijn. Hoewel de melkveehouderij op ruime afstand (ongeveer 25 kilometer) van de Veluwe afligt, zijn ze toch aangemerkt als zodanig. Het bedrijf (250 melkkoeien) is volledig up-to-date en de gebouwen splinternieuw (zo’n 11 jaar oud).
Anje en Piet onderzochten daarom met iemand van de overheid de uitkoopregeling. „Ik keek vanuit het kantoor over het bedrijf en met de man in kwestie konden we het alleen maar over sloop van de gebouwen hebben”, zegt Anje Grin. „Toen brak ik volledig. Waar zijn we mee bezig? We hebben die man honderd vragen gesteld en kregen misschien op tien vragen een duidelijk antwoord. Weg toekomstperspectief.”
Andere regelingen
Andere regelingen, zoals subsidieregelingen voor reductiemaatregelen, staan nog niet open. Nu het kabinet is gevallen, is het nog maar de vraag of deze regelingen wel open worden gesteld, denkt Grin. „We moeten volgend jaar al beslissen over de uitkoopregeling, we krijgen de kans helemaal niet om naar die andere regelingen te kijken. En het is nog maar de vraag of ze er komen, zeker als zoiets over de verkiezingen heen wordt getild.”
De grote wens van de Flevolandse boeren is dat iemand die écht in de buurt van een Natura 2000-gebied zit, op het bedrijf van de familie Grin verder kan. „Want dit is een ideale plek voor een melkveehouderij. Onze stikstof valt niet neer op een natuurgebied (vindt Grin, red), de grond is vruchtbaar en de locatie nieuw. Alleen waarschijnlijk gaat hier gewoon de sloophamer in.”
Collega’s
En dat doet veel pijn. Ook de aankomende verkiezingen én de aandacht die het Facebook-bericht heeft gegenereerd gaan daar niks aan veranderen. „De gedeputeerde wil langskomen, Statenleden ook. De SGP-fractie heeft gebeld, net als veel verschillende media. Iedereen is welkom en ik ga met iedereen het gesprek aan. Dat gaat oor onze situatie niks veranderen, maar het is belangrijk om te praten over wat er momenteel bij heel veel boeren speelt. Ik heb ontzettend veel reacties gekregen van collega’s die in hetzelfde schuitje zitten.”