Breuk met verleden, na 18 jaar een volledig nieuwe robot
DeLaval presenteert nieuwe melkrobot
Van de buitenkant lijkt de melkrobot veel op zijn voorganger. Herkenbaar zijn de roesvrijstalen arm en het melkprincipe met aparte voorbehandelbeker en de losse tepelbekers die door de arm één voor één worden aangesloten.
Toch is de robot technisch vrijwel volledig nieuw. Het meest opvallende daarbij is dat er een nieuwe Insight lasertechniek is toegepast. Deze werkt niet met infrarood, maar met 3D-techniek waardoor het de uier en spenen kan herkennen. In principe kan de machine de spenen van een nieuwe vaars of koe zelf herkennen en aansluiten. Tijdens het melken brengt de camera steeds in kaart hoe de plaatsing van de spenen is. Nieuw is ook de volledig transparant uitgevoerde voorbehandelbeker. De beker kan eventueel voorzien worden van zeep.
Geen touchscreen meer
De melkrobot heeft een volledig nieuw softwaresysteem. Het bekende touchscreen is daarbij verleden tijd, al is deze nog wel leverbaar. Veehouders kunnen de robot volledig aansturen middels een applicatie op de mobiele telefoon. De veehouder kan met een paar eenvoudige knoppen op de robot een koe eventueel nog handmatig aansluiten.
Van een afstand nauwelijks zichtbaar, maar toch is ook het frame anders. De robot is 27 centimeter langer dan het bestaande type. Alle techniek is weggewerkt aan de zijkant van de robot en niet meer deels aan de voorkant. Waar concurrenten kiezen voor een rechte in- en/of uitstap, moeten de koeien bij deze robot nog wel steeds vanaf de zijkant in en uit de robot stappen.
10 procent meer capaciteit
De VMS’en van het oude type kunnen geen upgrade krijgen met de nieuwe techniek. Daarmee maakt DeLaval een einde aan haar principe dat elke bestaande VMS-klant kan beschikken over de nieuwst beschikbare techniek. Vanaf volgend jaar is dit type dan ook niet meer leverbaar. „Met alle technologische ontwikkelingen konden we niet meer op de oude techniek verder bouwen. Een compleet nieuwe robot was gewoon nodig”, zegt Geert-Jan van Dijk, directeur DeLaval Benelux.
Volgens de melkmachinefabrikant kan de nieuwe robot sneller aansluiten en melken waardoor er 10 procent meer capaciteit is, zijn er minder weigeringen (minder dan 1 procent) en zijn de energie- en waterkosten lager. De aanschafkosten liggen 5 procent hoger dan bij de bestaande robot.
Voeraanschuifrobot en nieuwe applicatie
De robot werd vanmiddag geïntroduceerd op het melkveebedrijf van de familie Van den Tweel in Bantega (FR). Zij melken sinds vijf maanden met de nieuwe melkrobot, naast twee robots van het oude type. De nieuwe robot kan goed samenwerken met de al bestaande modellen. Naast de melkrobot presenteerde DeLaval ook een voeraanschuifrobot en een nieuwe applicatie van het bedrijfsmanagementsysteem Delpro.
Meer informatie, foto´s en video´s volgen nog.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: DeLaval, Sjouke Jacobsen