Waarde-Ring voor drie Flevolanders
De Waarde-Ring is een waarderingsprijs van Dutch Food Week, bedoeld voor voedselproducenten die de band met consumenten versterken. Provincie Flevoland deed afgelopen september de oproep: 'Wie gunt u de Waarde-Ring?'
Mariëlle Keijzer
Halverwege de jaren '60 vertrokken de opa en oma van Mariëlle Keijzer vanuit Noord-Brabant naar Flevoland, om daar hier een landbouwbedrijf op te zetten, aldus Flevoland over deze prijswinnares. Mariëlles vader nam het bedrijf daarna over. Mariëlle is sinds 2019 eigenaar en staat daarmee als derde binnen de generatie aan het roer van het familiebedrijf. Mariëlle verbouwt onder andere aardappelen, uien en suikerbieten. ‘Inzenders vinden dat Mariëlle zich goed inzet om de balans te vinden en te behouden tussen ecologie en akkerbouw’, aldus Flevoland. ‘Zo staat er op het erf van Mariëlle een wasplaats voor landbouwvoertuigen. Hier worden landbouwvoertuigen na gebruik schoongemaakt. Het afvalwater wordt opgevangen en daarna organisch afgebroken.’ Keijzer werkt daarnaast samen met het Flevo-Landschap en zit als secretaris in het bestuur van Boerennatuur Flevoland. Zij is tot slot actief in projecten van het Actieplan Bodem en Water (ABW).
Familie Flantua
De inzenders roemden de familie Flantua als tweede winnaars voor alle evenementen en activiteiten die zij organiseerden rondom het Flevolandse voedsel. En om mensen bewust te maken van ons eten. Vader Gerhard en moeder Wilma openden in 1993 hun eerste restaurant bij het vliegveld van Lelystad: 'Restaurant Flantuas'. In 2016 verhuisde de familie naar de Meerkoetenweg om daar restaurant Boerkok te openen. ‘Boerkok gebruikte voornamelijk Flevolandse producten en liet mensen zo kennismaken met de smaken van Flevoland’, aldus de toelichting van de provincie. ‘Dochters Eva en Sanne werkten ook mee in het bedrijf. Zo verkochten de zussen op Lowlands gezonde, Flevolandse producten aan festivalgangers. Eva is mede-grondlegger van de Flevour Box: een maaltijdbox met Flevolandse producten. Deze maaltijdbox bood in coronatijd uitkomst voor voedselproducenten die hun producten wilden verkopen. Via de Flevour Box maken mensen kennis met vers, Flevolands voedsel.’
Jacobina Hoekstra
Derde winnares Jacobina Hoekstra is boerin, educatieboerin én een van de grondleggers van Kom bij de Boer. Kom bij de Boer wil elk basisschoolkind in Flevoland tenminste één keer in zijn of haar basisschooltijd een praktijkles op de boerderij laten meemaken. Om zo te leren en te begrijpen waar voedsel vandaan komt. In de praktijklessen ontwikkelen kinderen praktische vaardigheden zoals meten, rekenen en onderzoeken. De lessen gaan ook in op thema's als duurzaamheid en biologisch bezig zijn. Flevoland in een toelichting: ‘Volgens inzenders is Jacobina altijd enthousiast en professioneel wanneer zij de kinderen lesgeeft.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: feenstra fotografie