Vleesveebedrijf werkt samen met natuurorganisatie en geeft kijkje in keuken

‘Natuurbeheer is een steeds belangrijker vorm van dienstverlening voor de vleesveehouderij’, aldus de Vleesvee Academie over het thema van de excursie in Eelde. ‘Het draagt bij aan het inkomen van de veehouder. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wisselen we ervaringen uit over de samenwerking en gaan we met elkaar in gesprek over kansen voor de toekomst.’
Limousin-koeien
’t Hoogeveld beheert voor Natuurmonumenten een veenweidegebied van 600 hectare met Limousin-koeien. Het vlees is via biologische slagerij De Groene Weg verkrijgbaar in de stad Groningen. Via Heerlijk Eerlijk Vlees is het rechtstreeks voor de particulier beschikbaar.
Verdienmodel
Veehouder Sytze van der Goot vertelt over de samenwerking met de terreinbeherende organisatie en de betekenis voor enerzijds de keten en anderzijds zijn verdienmodel. Jan Gorter, Astrid Manhoudt en Warner Reinink van Natuurmonumenten gaan ieder vanuit het eigen werkveld in op hun landbouwprogramma, een KPI-systeem voor langetermijndoelen, ervaringen met het samenwerken en welke mogelijkheden zij zien voor vleesveehouders. Daarnaast vertelt Frankwin Scheve, adviseur natuurinclusieve landbouw van Staatsbosbeheer, wat de visie van die organisatie is. En hoe dit met de boeren te realiseren is en welke voorwaarden gelden.
Klik hier voor aanmelding en meer informatie
De excursie is onderdeel van het project Kijk in de keten voor rundvlees van de Vleesvee Academie.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: 't Hoogeveld