‘Wortels’: portret van het verdwijnend boerenambacht

‘Wortels laat de mens zien achter de boer’, aldus de schrijfster en fotografe Louise van den Broek over haar boek dat op 24 november wordt gepresenteerd in het museum van Werelderfgoed Schokland. ‘Een begrip dat haast abstract is geworden. Met landschapsbeelden neem ik de kijker mee in het leven van mijn man Rob en onze twee kinderen in de Flevopolder. Door mijn lens laat ik ons akkerbouwbedrijf zien, een bedrijf waar de grootvader van Rob 76 jaar geleden als pionier begon.' Niet geheel toevallig verschijnt het boek dan ook in het jaar dat het akkerbouwbedrijf van haar familie in de Flevopolder de 75e oogst binnenhaalt.
Niet vanzelfsprekend
'Voor Rob was het van meet af aan duidelijk dat hij boer wilde worden, zoals alle generaties voor hem', vervolgt Van den Broek. 'Voor onze kinderen is dat misschien niet vanzelfsprekend. Dit leven brengt mij terug naar de natuur en geeft me daarmee rust, het ritme geeft me vertrouwen. Maar het boerenbestaan, de manier van leven zoals wij dat nu leven, verdwijnt. Met dit project laat ik zien hoe bijzonder dit leven is.’
Worsteling
Het verhaal laat de kijker en lezer volgens Van den Broek van binnenuit zien en voelen hoe het is om te leven en te werken op het ritme van de seizoenen en het weer. 'In de Noordoostpolder, die onnatuurlijk vanzelfsprekend het leven bepaalt van menig boerengezin. Over wat het buitenleven lichamelijk en geestelijk met een mens doet; dat niets mooier is dan een zaadje uit te zien groeien naar een prachtproduct. Het verhaal vertelt ook over de dagelijkse worsteling van een boerenbestaan dat steeds moeilijker wordt en de vraag of er nog wel een toekomst in is voor de boerenkinderen van deze generatie.'
Het project Wortels is mede tot stand gekomen door een crowdfundingsactie bij Voordekunst. In een kleine vijf weken werd 121 procent van het bedrag opgehaald.
Over Louise van den Broek
Louise van den Broek werd in 1986 geboren in Avenhorn, Noord-Holland. De liefde voor Rob bracht het boerenbestaan in haar leven. Sinds 2012 woont en werkt Louise in Kraggenburg, Flevoland. Samen met haar man Rob en twee kinderen, Dennis en Kevin, wonen zij op de boerderij van haar man en schoonouders. In november 1947 kreeg Robs grootvader als een van de eerste boeren de kans om in de Noordoostpolder op het nieuwe land te pionieren. In 2022 is Louise uitgeroepen door This is Reportage Family, tot beste documentaire familiefotograaf van Nederland en vijfde wereldwijd.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Marieke Zentjes