Ondanks begrotingstekort, trekt Friesland achttien miljoen uit voor agrarisch natuurbeheer
Hierdoor kan de provincie al het afgesproken beheer voor de komende jaren betalen – ook het beheer wat dit jaar al is uitgevoerd door de boeren. Voor de periode 2023 tot en met 2028 is er in totaal zo’n 145 miljoen euro beschikbaar.
Vorig jaar zijn de tarieven voor het beheer binnen het ANLb opnieuw berekend en flink omhoog gegaan. Het gevolg is een groot gat in de begroting. Samen met de andere provincies heeft Fryslân geprobeerd afspraken te maken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om dat tekort op te lossen. Ministers hebben eerder laten weten zich daar verantwoordelijk voor te voelen en zich in te willen zetten voor het vinden van een oplossing.
'Het Rijk komt zijn toezeggingen nog niet na', zegt gedeputeerde Femke Wiersma (BBB). 'Wij voelen ons verantwoordelijk richting onze boeren en de agrarische collectieven, omdat er in het verleden verwachtingen zijn gewekt. Daarom zetten wij door. Maar het is onacceptabel dat wij nu eerst zelf moeten opdraaien voor het dekken van het ontstane gat op de begroting. Wij doen, samen met de andere provincies, een dringend beroep op het ministerie om met een financiële oplossing te komen.'
Natuur- en landschapsdoelen
Ruim 1900 Friese boeren maken via een collectief gebruik van de ANLb-subsidie. Die subsidie is bedoeld voor boeren die natuurbeheer uitvoeren op landbouwgrond. Dat gaat voor een deel ten koste van de landbouwproductie en dus ook van het inkomen. De subsidie dekt dat gat in het inkomen en de kosten die gemaakt worden voor het beheer. Het gaat dan bijvoorbeeld om weidevogel- en akkervogelbeheer en het verbeteren van verbindingen in het landschap, zoals sloten, heggen, bermen en boomrijen. Ook het Aanvalsplan Grutto en doelen uit de Kaderrichtlijn Water zijn onderdeel van het ANLb, daar is aanvullend budget voor.