Boerenweercolumn: Kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen golf smeltwater uit Duitsland aan?
De kans dat er tussen nu en half december een golf smeltwater uit Duitsland en de Alpen komt is namelijk groot. Want er is daar al veel sneeuw gevallen en de komende dagen valt er nog (hier en daar veel) sneeuw bij.
Waterveiligheid (nog) niet in het geding
Maar vanaf midden volgende week moet de winter waarschijnlijk weer plaatsmaken voor de vertrouwde westcirculatie en kan er een golf smeltwater ontstaan, al is de betrouwbaarheid van deze langere termijnverwachting niet hoog.
Zeker is wel dat de meeste regen en sneeuw voorlopig wel is gevallen, want de komende dagen wint hogedruk het van de slecht weer gebieden. Die worden naar de randen van Europa gedrukt. Dat geeft lucht in het afwateringssysteem, dat nu zonder dat er sprake is van smeltwater, al behoorlijk is belast.
De waterschappen hebben de afgelopen week al gezamenlijk met Rijkswaterstaat om tafel gezeten om te voorkomen dat de veiligheid in het geding kwam. Dat was niet het geval, dankzij een ingenieus samenspel van regio’s, de Deltawerken en het Ruimte voor Rivier beleid, dat na het extreme hoogwater van 1995 tot stand gekomen is.
Stel dat de berekeningen weer niet kloppen?
Maar kunnen de instanties ook over 10 dagen nog met een gerust hart vaststellen dat het sein meester is? Wellicht komt er zoveel ruimte in tussentijd, voordat de dooi tot hoog in de Alpen inzet, dat ook een stevige golf smeltwater probleemloos kan worden opgeslagen en gedoseerd afgevoerd naar zee. Maar wordt er ook rekening gehouden met een ‘worst case scenario’? Als de berekeningen van de neerslaghoeveelheden, zoals zo vaak de laatste maanden, weer niet kloppen en er opnieuw veel meer regen (en/of sneeuw) valt? En de dooi krachtiger is dan het nu lijkt? Dat de golf niet geleidelijk aanzwelt maar veel sneller dan normaal afzakt naar de lage landen?
Buitenland minder goed
De waterschappen zijn er ook niet zeker van getuige de oefeningen die op dit moment her en der plaatsvinden. Als de nood aan de man komt, wordt het leger ingezet om zandzakken te plaatsen en te helpen met evacuatie. Dat is een geruststellende gedachte. Bovendien hebben we het waterbeheer hier in Nederland veel beter voor elkaar dan in Noord-Frankrijk en West Vlaanderen. Dat zijn ook deltagebieden die zich door het overvloedige regenwater de afgelopen week wel hebben laten verrassen.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met www.prikkebord.nl