Brede meerderheid Provinciale Staten wil hardere aanpak wolf in Friesland

Met name in de zuidoostelijke helft van de provincie zorgen aanvallen voor veel onrust en schade onder het vee. In de eerste negen maanden van 2023 zijn 51 meldingen gedaan waarbij vaststaat dat het om een wolf ging. Daarbij zijn 232 dieren gedood.
Dat zorgt niet alleen voor materiële schade, maar ook voor veel immateriële schade. „Je dieren dood of zwaar verminkt aantreffen doet iets met mensen” licht BBB-woordvoerder Dieuwke Bakker toe. „We horen nu veel schapenhouders die stoppen omdat ze er niet meer tegen kunnen, en houders van koeien en paarden die hun dieren jaarrond binnenhouden. Een landschap met enkel lege weilanden is ook niet wat we met elkaar willen.”
Beschermde status
De beschermde status van de wolf in Europa hoeft volgens de indieners geen bezwaar te zijn. In andere Europese landen zoals Zweden, Finland en Frankrijk wordt jacht gemaakt op de wolf om de populatie onder controle te houden. Het Europese Hof heeft in 2019 de Zweedse regering in het gelijk gesteld dat populatiebeheer noodzakelijk is om maatschappelijk draagvlak te behouden. Recentelijk is ook het provinciebestuur van Gelderland met vergelijkbaar beleid gekomen om de overlast van wolven aan te pakken.
Door de explosieve groei van de wolvenpopulatie in Europa heeft recentelijk de Europese Commissie aangegeven opnieuw te willen kijken naar de beschermde status van de wolf. De BBB wil daar niet op wachten. Bakker: §De Europese raderen draaien traag, we kunnen het richting onze inwoners niet maken een paar jaar achterover te leunen en afwachten waar Europa mee komt.”
Wolfwerende hekken
Het argument van sommige milieugroeperingen en politieke partijen dat boeren hun vee beter moeten beschermen met wolfwerende afrastering wijst Bakker van de hand. „Boeren doen vaak hun uiterste best om hun dieren te beschermen. Maar het is praktisch niet te doen om overal een groot hek omheen te zetten en wolven laten zich er ook niet altijd door tegen houden. De wolf die afgelopen zomer in Wapse een boer aanviel en is afgeschoten was bijvoorbeeld door een wolfwerend hek gekomen.”
Uit DNA-testen bleek deze wolf te behoren tot een roedel die berucht is om hun aanvallen op vee. „We zien dat sommige wolven of roedels voor onevenredig veel schade zorgen. Zij hebben van boerderijen hun primaire jachtgebied gemaakt en laten zich nauwelijks afschrikken of tegenhouden. Tegen dat soort probleemgevallen zouden we moeten optreden”, aldus Dieuwke Bakker.
Om goed in te kunnen grijpen willen de partijen dat de uitslagen van DNA-monsters na een wolvenaanval sneller openbaar worden gemaakt. Nu duurt het maanden voor duidelijk is welke wolf verantwoordelijk is terwijl het technisch in enkele dagen zou kunnen. Bakker: „Veel getroffen veehouders hebben nu het gevoel dat informatie bij hen weg wordt gehouden, dat is niet goed voor het vertrouwen en versterkt gevoelens van machteloosheid.”