Zoet op Zout: proef om met drainage verzilting tegen te gaan


Om voorbereid te zijn op een mogelijke toename van verzilting laat de familie Sijtsma in Pingjum komend jaar in één van haar percelen anti-verziltingsdrainage aanleggen. Daarmee wordt de zoetwaterbuffer in de ondergrond zo groot mogelijk, terwijl de ontwatering van het perceel gehandhaafd blijft. Het gaat om een pilot, aldus Romke Sijtsma: ‘Acacia Water heeft scans van de bodem gemaakt om de diepte van de drainagebuizen te bepalen. We willen kijken of we de zoetwaterlens kunnen vergroten door te spelen met het grondwaterpeil.’
Risicogebied
Afgelopen voorjaar zijn de Sijtsma’s samen met een aantal andere ondernemers in de Lytse Bouhoeke deelnemer geworden aan het project Boeren Meten Water. ‘We zitten hier dicht tegen de Waddenzee aan, een risicogebied als het om verzilting gaat,’ vertelt Sijtsma. ‘Reden te meer om te willen weten hoe het nu precies met het zoutgehalte in onze percelen en sloten is gesteld. We beschikken over twee Aquapinnen, waarvan er één in een perceel dicht tegen de dijk is geplaatst en de ander wat verder af.’
Te zout voor uien
Voor een goed beeld van de mate van verzilting zal er nog langer gemeten moeten worden. Op dit moment lijkt het mee te vallen, vooral ook omdat het waterschap dit gebied goed doorspoelt. Dat de metingen toch al belangrijke informatie opleveren, schetst Romke aan de hand van zijn bevindingen met een ander meetinstrument, de Aquamobile: ‘Metingen met de Aquamobile wijzen uit dat het water in onze sloten soms al behoorlijk zout kan zijn. We hebben al keer een EC van vier gemeten. Voor het beregenen van uien is dat toch echt te zout.’
De aanleg van het systeem zal worden uitgevoerd door Acacia Water. Samen met LTO Noord projectpartner in Boeren Meten Water en Zoet op Zout.
Derdejaars student en akkerbouwer
Romke Sijtsma is derdejaars student Tuin- Akkerbouw aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daarnaast is hij in maatschapverband al lange tijd nauw betrokken bij het akkerbouwbedrijf van zijn ouders in Pingjum. Een bedrijf met een areaal van 240 hectare waar de teelt van pootaardappelen de corebusiness vormt, aangevuld met uien, suikerbieten, wortelen, gerst, wintertarwe en vezelhennep.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: LTO Noord
Bron: LTO Noord