Video: Geen extra steun voor Friese jonge boeren ondanks opgave vanuit Den Haag: ‘Teleurstellend’
„We moeten goed naar het verdienvermogen van boeren kijken”, zei Wiersma vorige week tijdens de LTO Noord, regio Noord-ledendag in Drachten (FR). „Er is zo’n gepolariseerde discussie geweest over de landbouw, dat schrikt jongeren af. De BBB probeert dat te kantelen. Voedselproductie moet weer gewaardeerd worden. Friesland werkt aan een visie daarop. Overheden moeten faciliteren waar kan.”
Stap naar voren
Maar een toezegging voor bedrijfsopvolgers kwam er niet, ondanks de vraag om wat extra financiële ruimte van melkveehouder Johannes van der Veer. De penningmeester van Agrarische Jongeren Friesland (AJF) vroeg namens de organisatie daar wel om. „We zijn bereid een stap naar voren te doen. Heeft de provincie door dat er te weinig boeren zijn die het bedrijf willen overnemen?”, vroeg hij.
„Ik vind het antwoord teleurstellend, bij bedrijfsovernames horen hoge kosten”, zegt de boer uit Welsrijp (FR). „Het gaat alleen al over de rekening voor professioneel advies. Ook om het bedrijf op te starten gaan jongeren een hoge lening aan. Dan is het makkelijker als we een zetje meekrijgen, zodat we het bedrijf ook makkelijker kunnen verduurzamen en toekomstgericht inrichten.”
Op de kaart
Wiersma snapt dat, maar vindt ook dat efficiënte grootschalige landbouw wordt ondergewaardeerd. „Ik ben niet tegen biologische landbouw, maar wel tegen landbouw dat flink wordt gesubsidieerd. Efficiënte landbouw moeten we weer op de kaart zetten.”
Van der Veer: „Alle regelgeving vanuit Den Haag gaat door. De aanwijzing van de NV-gebieden bijvoorbeeld. Soms is er een klein beetje nodig om zo’n gebied weer van de lijst af te krijgen. Jisse Otter (gedeputeerde van Drenthe namens de BBB, red) gaf aan dat hij het rustiger aan wil gaan doen. Het zou mooi zijn als provincies juist die kleine oplossingen gaan ondersteunen. Er moet ook wat geld vrijkomen vanuit Den Haag. Het gaat nu nog niet beter of sneller met transities.”