Uien in oktober gerooid, pas in december geladen
„Ik had ze graag eerder naar binnen gereden, maar ik kon er niet bij komen”, zegt de Drentse akkerbouwer, die liever niet met zijn naam in de media wil. „Het was te nat.” Het ging om een flink areaal, en daarmee ook best wat geld, geeft de teler aan. Of hij hem heeft geknepen of de uien nog wel goed van het land zouden komen? „Och, ik ben vrij rustig. Als het niet kan, kan het niet.”
'Mooie gouden vellen'
De uien zijn na de oogst afgevoerd naar een collega-akkerbouwer in Flevoland, waar ze in de bewaring liggen. Zijn eigen bewaring ligt al vol. De teler maakt zich vooralsnog geen zorgen over de bewaarbaarheid van deze uien. Integendeel zelfs. „Het buitenste vel was zwart, verweerd. Maar als je dat er af haalt, komen er mooie gouden vellen tevoorschijn. De uien zijn ook nog keihard.”
Hij teelt in totaal 36 hectare uien en heeft zijn oogst volledig vrij. „Deze laatste uien moeten nu flink drogen, en dan maar eens zien wie er het meeste voor wil geven. Ik gok op een goede prijs.” Over belangstelling vanuit de handel heeft hij naar eigen zeggen niet te klagen.
De tekst gaat verder na de tweet
Bieten en pootaardappelen rooien
De Drentse akkerbouwer is hiermee nog niet klaar met de oogst. Hij heeft nog 15 hectare bieten en 8 hectare pootgoed in de grond zitten. Over de bieten maakt hij zich niet zo veel zorgen. „Die staan op wat hogere esgronden.” En eigenlijk ziet ook het pootgoed er nog wel goed uit. „Er zit misschien een klein plekje met rot in, maar het overgrote deel staat er goed bij. Maar ja, ook nu is het weer te nat. Eergisteren had ik 15 mm, gisteren weer 10 mm en vandaag regent het ook weer. Het schiet niet op zo.
Hij is nu druk met het afleveren van zetmeelaardappelen. Maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Eén partij is inmiddels afgekeurd voor levering. „Er zat veel bagger in de bult. De aardappelen moesten voor levering eerst door de spoeler.”