Video: Ekoland Innovatieprijs genomineerde: We Grow Organic uit Zeewolde
Sinds 1999 telen ze biologisch, verschillende akkerbouwgewassen zoals ui, peen, en aardappel en plus tarwe en vollegrondsgroenten. En in samenwerking met een Flevolandse melkveehouder ook mais en grasklaver. Door de bedrijven samen te voegen, maken ze optimaal gebruik van elkaars sterke kanten. Thijs Geerse: „Wouter is goed in de markt, ik hou van techniek en telen.”
Ketenintegratie akkerbouw
Na 2010 merkten de compagnons dat de biomarkt in Europa groeide en wilden ze meer regie pakken op die markt. In 2016 begonnen ze daarom met sorteren en verpakken. Dat bleek zo succesvol, dat ze inmiddels de hele keten hebben geïntegreerd in één bedrijfsstroom: teelt, verpakken en afleveren tot in de supermarkt. Niet alleen voor eigen uien en aardappelen, maar intussen ook voor een veertigtal collega’s.
Uniek is dat ze de kennis van het veld ook bij de afnemers brengen. „Onze klanten waarderen dat.” Door 100 procent biologisch te leveren, met ketenintegratie door eigen teelt en import van bekende Europese telers, is We Grow Organic een betrouwbare leverancier geworden met de benodigde certificatie en IT om aan de Europese retail te kunnen leveren. Dat vereiste flinke innovaties op het eigen sorteer- en verpakkingsbedrijf. „We hebben condensdrogers voor de uien en ook aanpassingen gedaan in onze sorteerhal”, laat Thijs trots zien. „De omgeving is aangepast op de ui, met een laag vochtgehalte, vier geschakelde cellen met condensdroogbewaring, warmteterugwinning en zonnepanelen.”
Deze technieken maken het mogelijk om uien bij de klanten op een lagere temperatuur af te leveren, met een betere houdbaarheid. Dat vraagt ook aanpassingen bij die klanten. „We hebben de afnemers en supermarkten geleerd hoe ze met ons product om moeten gaan.” Met de nieuwe bewaring kan We Grow Organic jaarrond Nederlandse kwaliteit leveren en vervangen ze zo de drie maanden Egyptische bio-uien voor de supermarkten in Europa. „En de telers die aan ons leveren, kunnen zelf hun verkoopmoment bepalen.”
Biologische baktarwe
Met 20 jaar ervaring in biologisch telen, hebben Thijs, Wouter en hun medewerkers veel kennis. Die teeltkennis delen ze met startende biologische telers en omschakelaars, naast dat ze de afzet kunnen verzorgen. De keuze om de afzet in eigen hand te nemen, op zo'n grootschalig bedrijf, is een grote stap die voor We Grow Organic heel goed heeft uitgepakt. „We houden zo ons personeel vast.”
En de aanpak is herhaalbaar. Naast uien pakt We Grow Organic met het Graanschap de handschoen op voor zomertarwe. „Met de teler, bakker en supermarkt om de tafel voor goede kwaliteit biologische baktarwe.” Het eerste zuurdesembrood ligt als Hollands Desem bij een grote retailer. Nog uitdagingen genoeg. „We willen verdubbelen in areaal baktarwe. En we zien kansen in aardappelen.”
Workshop woensdag 17 januari
Ekoland Innovatieprijs 2024. Woensdag 17 januari, 18.15 - 18.45 uur Hoofdpodium Limousin 1 Met aansluitend feestelijke prijsuitreiking! Klik hier voor meer informatie.
De Ekoland Innovatieprijs wordt gesponsord door Rabobank en Kopersporen.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Joyce Kuster, Geertje Schal