Studie: Verjagen brandganzen in Friesland niet efficiënt bij grote aantallen

Dat blijkt uit een modelstudie van Utrechtse ecoloog Monique de Jager en collega’s van de WUR, de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Het wegjagen van ganzen lijkt alleen kosteneffectief als er minder ganzen in het gebied zijn.
Taxatiekosten stijgen
De combinatie van verjagen en het aanwijzen van rustgebieden is standaardpraktijk. De Jager en haar collega’s onderzochten of dat wel de beste manier was om met de ganzen om te gaan. Want de schade die ganzen in een bepaald gebied hebben veroorzaakt, moet worden getaxeerd zodat boeren de juiste compensatie krijgen. En als je ganzen verjaagt, dan verhuizen ze vaak naar een andere plek waar de schade vervolgens ook weer bepaald moet worden, waardoor de totale taxatiekosten stijgen. Het verjagen zelf kost ook geld, ook al wordt dit vaak niet door de boer of overheid betaald.
Rustig laten grazen
De Jager maakte een computermodel waaruit bleek dat verjagen zinvol is als er relatief weinig ganzen zijn, maar dat het beter is ganzen rustig te laten grazen, ook buiten de rustgebieden, als de populatie ganzen groter wordt. In Friesland zijn dat er jaarlijkse 500.000. De Jager: 'Als je ganzen verjaagt, dan vliegen ze weg. Dat kost ze energie, waardoor ze alleen maar meer voedsel nodig hebben. En dat halen ze dan bij de buren.'

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen