Minder methaanuitstoot door verandering in pensmicrobioom bij kalveren
De pens van herkauwers, zoals koeien, herbergt een complex ecosysteem van micro-organismen die betrokken zijn bij de spijsvertering, waaronder bacteriën, protozoa, en schimmels; het microbioom. Veranderingen in het microbioom kunnen invloed hebben op de spijsvertering en andere processen in het dier.
Het doel van de proef is om het pensmicrobioom van kalveren te sturen, waarmee op volwassen leeftijd een lage methaanemissie kan worden bereikt. Hiervoor worden de kalveren geïnoculeerd met pensvloeistof van donorkoeien die verschillen in methaanemissie.
Pensvloeistof
Zestig vaarskalveren werden willekeurig toegewezen aan een van de drie inoculatiebehandelingen: pensvloeistof van donorkoeien met een lage methaanemissie, pensvloeistof van donorkoeien met een hoge methaanemissie, of water.
De geselecteerde donorkoeien, zes met lage en zes met hoge methaanproductie, werden gekozen uit een screeningsproef waarbij methaanemissie werd gemeten bij 192 lacterende melkkoeien gedurende een periode van 3 weken. Ondanks de verschillende inoculatiebehandelingen bleven de opfokomstandigheden voor alle kalveren vergelijkbaar.
De eerste voorlopige resultaten lijken veelbelovend, melden de onderzoekers. Inoculatie van kalveren in het vroege leven met pensvloeistof van donorkoeien leidde tot veranderingen in het pensmicrobioom en methaanemissie van de kalveren. Deze ingreep heeft tot nu toe geen negatieve invloed gehad op de groeiprestaties en voeropname van de kalveren.
Voerstrategiën
De kalveren zijn tot nu toe een jaar gevolgd. Op basis van de voorlopige resultaten hebben de onderzoekers besloten de kalveren te blijven volgen tot ze aan de melk komen. Reductie van de methaanemissie kan worden bereikt via voer- en diergerichte maatregelen. De productie van door de koe geproduceerd methaan wordt voor een groot deel beïnvloed door voerstrategieën en door sturing van het (pens)microbioom.
Op de Dairy Campus wordt van januari 2022 tot eind 2024 het spoor van het microbioom en de beïnvloeding daarvan via diermanagement onderzocht. Het onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Dairy Campus