Friesland blijft meer uitgeven aan ganzenschade
Dit komt volgens de provincie door een stijgende grasprijs per kilogram drogestof en in mindere mate door een toename van de getaxeerde schade buiten foerageergebieden. Dat het schadebedrag nog jaarlijks toeneemt, is geen nieuwe trend. Sinds 2017/2018 is het uitgekeerde en getaxeerde bedrag al ruim verdubbeld.
Toename zomerganzen
Friesland concludeert verder in het jaarbericht dat de bescherming van ganzen naar verlopen behoort. Het aantal winterganzen is sinds 2017 gelijk gebleven. De laatste twee jaar is er een stabilisatie van het aantal trekkende brandganzen en een toename van het aantal grauwe ganzen. Het aantal trekkende koolganzen is niet significant veranderd. De laatste zes jaar signaleert de provincie wel een licht dalende trend.
Het aantal zomerganzen blijft toenemen. Vooral de grauwe gans is in de zomer flink aanwezig. De schade die zomerganzen veroorzaken was in 2022 zo'n acht procent van de totale jaarlijkse schade. In 2017 was dat nog 3,6 procent.
Afschot
Het afschot van ganzen is toegenomen ten opzichte van vorig seizoen. In totaal zijn er 31 procent meer ganzen geschoten dan vorig jaar. Het aantal behandelde eieren is ten opzichte van het vorige seizoen verdubbeld, maar blijft alsnog laag ten opzichte van de jaren daarvoor.
Van 2017 tot en met 2021 lag het aantal behandelde eieren gemiddeld drie keer zo hoog dan het afgelopen jaar. Omdat het aantal zomerganzen blijft toenemen, zou logischerwijs ook het aantal behandelde eieren meer moeten zijn.
Schade
Binnen de foerageergebieden blijft de schade in kilogram drogestof nagenoeg gelijk. Het is daarmee niet gelukt om de vraatschade in kilogram drogestof aan de eerste snede met 5 tot 10 procent te verminderen, zoals in beleid staat geformuleerd.
Buiten de foerageergebieden neemt het getaxeerde oppervlakte en schade in kilogram drogestof langzaam toe. Het getaxeerde oppervlak steeg met 14 procent ten opzichte van het seizoen daarvoor. De schade in kilogram drogestof was 6 procent hoger dan vorig seizoen. Omdat er ook sprake is van meer afschot, rijst de vraag of het verjagen met ondersteunend afschot op de juiste plaats en het juiste tijdstip gebeurt.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Friesland