Drenthe zoekt vijftig akkerbouwers voor proef belonen duurzaamheidsprestaties

In Drenthe start een proef voor akkerbouwers waar het sturen op duurzaamheidsdoelen en het delen van kennis centraal staan, schrijft Drenthe op de eigen website. 'De pilot brengt de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA) in de praktijk, een instrument dat de prestaties van akkerbouwers ten aanzien van duurzaamheid meetbaar maakt aan de hand van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Het is daarmee de basis voor een beloning voor deze prestaties.'
Vergoeding
De deelnemers maken hun scores op de duurzaamheidsindicatoren inzichtelijk en nemen deel aan een aantal kennissessies. Voor deze deelname is er voor de akkerbouwers een vergoeding beschikbaar vanuit provincie Drenthe. Drenthe: 'Uniek is dat ook al enkele ketenpartners gaan bijdragen aan de vergoeding: Cosun, Agrifirm, Avebe en leden van VAVI (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) doen al mee. Drenthe is hiermee de eerste provincie die de Biodiversiteitsmonitor (BMA) op deze manier in de praktijk brengt.'
Gedeputeerde landbouw Jisse Otter: „We hebben in Drenthe al een aantal jaar ervaring met KPI's voor de melkveehouderij en de ervaringen zijn positief. Deze werkwijze motiveert boeren omdat het stuurt op doelen, er ruimte is voor eigen keuzes en vakmanschap. We willen nu ook graag voor de Drentse akkerbouwers KPI's in de praktijk brengen en dat is precies waar we nu samen met de ketenpartijen in Drenthe de mouwen voor opstropen.”
Waarderen
Het uiteindelijke doel van het project is om te komen tot een breed gedragen systeem waarmee verschillende publieke en private partijen, akkerbouwers kunnen waarderen en belonen voor hun duurzame prestaties ten aanzien van water, bodem, klimaat en stikstof.
Peter-Erik Ywema (Avebe): „Vorig jaar hebben we gezamenlijk de BMA gelanceerd als instrument en die gaan we nu voor het eerst in de praktijk brengen. De publiek-private samenwerking in deze praktijkpilot is daarin een belangrijke stap, we kunnen écht aan de slag met een breed draagvlak voor verdere ontwikkeling.”
Aanmelden
Akkerbouwers die geïnteresseerd zijn kunnen zich tot en met 13 februari aanmelden via het digitale aanmeldformulier. Voorwaarde is dat het bedrijf gebruik maakt van een digitaal bedrijfsmanagementsysteem, juiste en complete data aanlevert en actief deelneemt en meedenkt in het project in studiegroepverband. Ook wordt er rekening gehouden met een representatieve provinciale afspiegeling van de bedrijven.
Duurzaam Boeren Drenthe
Duurzaam Boeren Drenthe is een project van provincie Drenthe, Natuur en Milieu federatie Drenthe, AND, DAJK, Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, LTO Noord, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Binnen het project is al een beloningsregeling voor melkveehouders, waar bijna de helft van de Drentse melkveehouders al bij is aangesloten. Voor akkerbouw liep er een kleine pilot, die op dit moment wordt opgeschaald.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Drenthe