Nieuwe kapschuur voor CWV Barlo
Voor het stallen van het machinepark van Coöperatieve Werktuigen Vereniging (CWV) Barlo (Gld) is dit voorjaar een nieuwe open kapschuur in gebruik genomen. Zonnepanelen die nog op het dak komen, maken de schuur helemaal af.
De werktuigenberging heeft een afmeting van 65 bij 28 meter en biedt naast de bestaande schuren voldoende plek voor de opslag van alle machines. Trekkers, bemesters, ploegen, zaaimachines, persen, wagens en hakselaars: de extra ruimte was meer dan welkom op het Aaltense loonbedrijf. Werd voorheen nog gebruik gemaakt van schuren op een tweede locatie, nu staan alle machines overzichtelijk op één plek. De laatste hand wordt gelegd aan het klaar maken van de twee hakselaars. Want de maïsoogst staat op punt van losbarsten. En dat betekent in
een paar weken 500 hectare maïs hakselen voor klanten in de regio. Bedrijfsleider Jaco Gerritsen vindt het een mooie tijd. „De mais is voor boeren een belangrijk gewas. En gelukkig staat de maïs er in tegenstelling tot vorig jaar goed bij.”
Breed dienstenpakket
Naast agrarisch loonwerk richt het Aaltense loonbedrijf zich op sloop- en grondwerkzaamheden, mesttransport, het aanleggen van drainage, riolering en bestratingswerk. Ook de verhuur van een groot assortiment machines behoort tot het dienstenpakket. In de werkplaats worden onderhoud en reparaties uitgevoerd aan eigen machines en aan machines van klanten. Het bedrijf telt 25 medewerkers. „We richten ons op alle voorkomende werkzaamheden in maïs, gras en op het poten van aardappelen. De coöperatie heeft negentig leden en een bestuur. Het personeelsbestand bestaat uit medewerkers op kantoor voor planning, uitvoerderswerk en de boekhouding. Daarnaast zijn het loonwerkers, stratenmakers en grondwerkers die op
de loonlijst staan.” CWV Barlo is opgericht in 1948 door een aantal boeren, met als doel gezamenlijke inkoop en gebruik van landbouwmachines. In de loop van de jaren groeide het bedrijf uit tot een zelfstandig opererend bedrijf, met een uitgebreide klantenkring in Aalten en omgeving.
Positief
Op alle schuren van het bedrijf liggen straks zonnepanelen. Hiervoor heeft de werktuigenvereniging een SDE-subsidie voor het terugleveren van 500.000 kWh stroom. De nieuwe schuur is hoog en telt weinig pilaren. „Dat wilden we graag. Want veel pilaren maakt het in- en uitrijden en het plaatsen van de machines lastiger”, licht Gerritsen toe. „Eeftink-Rensing Staalbouw en Constructiewerk heeft een constructieberekening gemaakt. Het Aaltense bouwbedrijf Bepam B.V. heeft de schuur gebouwd. En Barry Wopereis van VanWestreenen heeft in overleg met de gemeente Aalten de benodigde vergunningen en de tekeningen geregeld. De woonbestemming die nog op deze locatie zat, is gewijzigd in een bedrijfsbestemming. Barry gaf heel duidelijk aan wat wel en wat niet kon.”
Trouwe klanten
Alles bij elkaar heeft het van het plannen maken tot aan de bouw tien jaar geduurd. „Gelukkig heeft de gemeente altijd prettig meegewerkt en konden we na enkele bezwaren toch beginnen met bouwen. De grondwerkzaamheden konden we zelf. Voor de rest van de bouwwerkzaamheden hebben we bedrijven uit de buurt ingeschakeld’, schetst Gerritsen. De bedrijfsleider is positief gestemd over de toekomst van het bedrijf. „We kunnen goed aan personeel komen. En we merken dat, ondanks dat boeren in onze regio stoppen met hun bedrijfsvoering,
de werkzaamheden niet minder worden. Ons voordeel is dat we ons richten op een breed dienstenpakket en we kunnen rekenen op vaste en trouwe klanten.”
Beeld: A3 Impressies
Bron: VanWestreenen