Nieuw Fries ganzenbeleid kost per jaar 1,1 miljoen extra

Het college wil actief aan de slag met het verminderen van de schade aan gras. Ondertussen ligt er volgens haar ook een grote opgave als het gaat om het beschermen van ganzen en weidevogels. Met het scenario ‘Gans in balans’ wil het college de Faunabeheereenheid (FBE) en betrokken gebiedspartijen meer regie geven om zelf per gebied tot een aanpak te komen.
Pilots juiste werkwijze
‘En ruimte bieden om via pilots en met ondersteuning van een ganzencoördinator bij de FBE, te onderzoeken welke werkwijze goed helpt om grasschade te voorkomen’, aldus GS in een toelichting. ‘Daarmee kunnen de partijen ook de effecten van zo’n gebiedsaanpak in beeld brengen. Bijvoorbeeld als het gaat om het gedrag van ganzen: of ze eerder vertrekken naar broedgebieden of op andere tijden op zoek gaan naar eten. Maar ook het effect dat verjagen van ganzen op weidevogels heeft.’
Vervangend vervoer duurder
Nieuw binnen dit scenario is dat er ook in oktober foerageergebied (waar ganzen eten) komt. Waar boeren op aanvraag een tegemoetkoming in schade kunnen krijgen. De vraatschade door trekganzen, zoals de brandgans en kolgans, en hun aantallen zijn vrij stabiel de laatste jaren. Maar de vraatschade door de jaarrond aanwezige ganzen, met name de grauwe gans, neemt juist toe. Dat komt onder meer door stijgende prijzen voor vervangend voer voor vee. Ten opzichte van het huidige beleid wordt de schade door die ganzen daarom steviger aangepakt.
1,1 miljoen extra
Provinciale Staten nemen op 20 maart een besluit over het nieuwe ganzenbeleid. Het gaat om hoofdlijnen en kaders, die GS vervolgens verder uitwerkt. Het college legt naast scenario ‘Gans in balans’ nog twee andere scenario’s voor: het complete advies van de regiegroep en een scenario wat zich baseert op de basisvoorwaarden die PS aan het beleid stelt. Het scenario Gans in balans zal ongeveer 1,1 miljoen euro per jaar extra gaan kosten vergeleken met het huidige beleid.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek