Zo mikt de provincie op duurzame landbouw rondom het Lauwersmeer
Met de hoogwaardige teelt van pootaardappelen voor de wereldmarkt is het Lauwersmeergebied een van de belangrijkste landbouwgebieden van Europa. Aan de zuidkant van het gebied telen zo’n veertig boeren in een zoetwaterlens boven een zoute ondergrond. Maar een grote zorg van de landbouwers is dat de verbinding tussen de Waddenzee en het achterland tot onherstelbare verzilting leidt. Hoe moet dat opgelost worden?
De provincie Groningen schrijft in de Toekomstagenda dat vanuit Natura 2000 en KRW een geleidelijke overgang van zout naar zoet moet komen. Het monitoringssysteem Boeren Meten Water moet worden opgeschaald, zodat de database samen met het chloride-meetnet kan worden opgebouwd.
Waterbuffers
Bovendien vindt de provincie dat het landbouwgebied gebaat is bij een dikkere zoetwaterlens, zodat het watersysteem ongevoelig is voor peilflucuaties in het Lauwersmeer of voor klimaatverandering. Dat moet lukken door het creëren van waterbuffers in de vorm van ondergrondse opslag of bovengrondse bekkens. Ook de inzet van antiverziltingsdrainages kunnen, afhankelijk van het gewastype, kosteneffectieve maatregelen zijn. Langer vasthouden van regenwater moet de grondwaterstand verhogen en dat gaat verzilting tegen.
Bekijk hier de volledige Toekomstagenda met de plannen voor de duurzame landbouw.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Provincie Groningen