Verse boerenpatat van Gerjan en Floris uit Zwinderen
Op het akkerbouwbedrijf van Zwaan worden al jaren fritesaardappelen geteeld voor LambWeston en McCain. Daarnaast telen de boeren zetmeelaardappelen en pootgoed voor eigen gebruik. De wens om te verbreden was er langer bij de twintigjarige Gerjan en zijn vader Jan. „Ineens dachten we: ‘wat als we onze eigen aardappelen gaan verwerken’.”
De vriendschap met Floris (21) bestond al jaren, maar toen hij verkering kreeg met Gerjans zus én in het bedrijf van Zwaan kwam te werken, werd een en een al snel twee: Floris en Gerjan zouden de nieuwe tweede tak van het akkerbouwbedrijf runnen.
Drukke combi
Gerjan studeert bedrijfskunde en agrifood business aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Een drukke combinatie met zijn eigen bedrijf in Zwinderen, aan de andere kant vullen ze elkaar ook mooi aan. „Ik heb voor deze studie gekozen, omdat ik graag meer wil weten over wat er met de aardappel gebeurt als die het erf heeft verlaten, het grote plaatje. Dat interesseert mij en de kennis komt me in ons eigen bedrijf goed van pas.”
Floris is al afgestudeerd en werkt inmiddels fulltime op het Drentse akkerbouwbedrijf. „Hij heeft hierdoor wat meer tijd voor onze patatproductie. Ik regel nu vooral veel achter de schermen.”
De tekst gaat verder onder de foto
De vrienden namen bij het opstarten van hun bedrijf geen halve maatregelen. Ze investeerden al snel in hun eigen productieruimte in de schuur. „We moeten tenslotte steriel kunnen werken.” In die ruimte staat een verwerkingslijn en andere benodigde apparatuur, een investering van een slordige 50.000 euro. Er zit al veel geld in, erkent Gerjan. „Dat moeten we nu zien terug te verdienen.” Het is best een risico, weet hij. „Maar wij hebben dat risico genomen, omdat we er toekomst in zien.”
Proefzakken
Medio december begonnen ze met de productie van hun eigen patat. In het begin gingen ze met proefzakken langs de horeca in de regio, maar na een artikel in de regionale media kwam alles in een stroomversnelling. „Een gekkenhuis. Nu komen ze bij ons om patat te bestellen”, zegt Gerjan.
De boerenpatat wordt afgezet bij horeca en boerderijwinkels in Drenthe. Ook zijn ze in gesprek met enkele cateringbedrijven over de verkoop van hun product.
De tekst gaat verder onder de foto
De patat wordt verkocht onder het label ‘Zwaanshoeve’. Bewust kozen ze voor een bedrijfsnaam zonder het woord patat er in. „Wat als we later willen verbreden en andere producten willen verkopen?”, zegt Gerjan ambitieus. De twee jonge ondernemers zijn momenteel op zoek naar percelen waar ze onder meer hun fritesaardappelen op kunnen telen.
„De consument wil graag weten waar zijn eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd.”
Ze willen hun bedrijf graag uitbreiden, zodat het een volwaardige tweede tak van het ouderlijk bedrijf kan worden. Gerjan is ervan overtuigd dat het kan. „Er is vraag naar vers voedsel. De consument wil graag weten waar zijn eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd.” Hoe groot het gaat worden? „Daar hebben we nog geen idee van."
Wat het geheim is van hun patat? „Het is een natuurlijk product, versgesneden, en lekker. Dat horen we van onze klanten: je kunt proeven dat het vers is.”