Akkerbouwbedrijf op zonne-energie
Deze maand worden de bestaande 2.100 vierkante meter op de zuidkant van de opslagschuur aangevuld met 1.000 vierkante meter op de noordkant. Om toch genoeg zon te vangen, komen ze op beugels te liggen. Boon heeft er SDE subsidie voor gekregen, waardoor het goed uitkan.
Klimaatneutraal
Met de panelen wordt grotendeels in eigen elektriciteit voorzien, maar daarmee is het bedrijf nog niet klimaatneutraal. Maatschap Boon streeft dat wel na, en is dan ook een van de zestien boeren die deelnemen aan het project Boerenklimaat.nl van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut. ,,We zoeken altijd de uitdaging, en het is mooi om toegevoegde waarde aan onze producten mee te geven”, zegt Boon.
Bodem
Vanuit het project nemen onderzoekers van Wageningen UR het bedrijf onder de loep. Naast duurzame energieproductie spelen ook energiebesparing, emissiebeperking en CO2 vastlegging in de bodem een rol. Dat laatste krijgt langzaam meer aandacht, maar is in deze jonge polder moeilijk. ,,De afbraak van organische stof is nog hoog op deze jonge zeekleigronden. Dan is het moeilijk om het van nature hoge organische stof gehalte op peil te houden”, zegt projectleider Frank Wijnands van Wageningen UR. Dat beaamt Boon ook. ,,We merken dat we nu na 25 jaar hier werken al veel meer stikstof moeten toevoegen omdat het naleverend vermogen van de grond afneemt. In die zin boeren we achteruit.”
De vrij intensieve teelt van aardappelen, uien, spruiten en sperziebonen maakt de zaak complex. Groenbemesters zijn enkele mogelijk na de stamslaboon teelt. In de toekomst zullen er mogelijk toch meer groenbemesters en meer granen aan het bouwplan worden toegevoegd en droge korrels uit de vergister die in aantocht is.
Bewerking
Bemesting en bewerking zijn twee andere factoren die de broeikasgasuitstoot van het akkerbouwbedrijf sterk bepalen. Mest kan het best toegevoegd worden in het voorjaar, dan is er minder emissie. Dat kan echter pas als de mest eerst verwerkt wordt: anders is de opslagcapaciteit te beperkt. Ook zitten er verschillen in de CO2-voetafdruk van kunstmest: een bewuste keuze verlaagt de CO2-voetafdruk.
Het bewerken van de zware kleigrond (35-55 procent) kost veel brandstof, bovendien vergt de teelt van spruiten, een hoofdgewas op dit bedrijf, een hoog dieselverbruik. Boon wil dat de trekkers in de toekomst gaan rijden op eigen biogas. De monovergister die Serigas International op het bedrijf gaat plaatsen, gaat de biogas produceren. Dit kan na opwerking en zuivering gebruikt worden als brandstof voor de trekkers, een eerste gaat in december op het bedrijf aan de slag. De inzet van dit biogas leidt tot 90 procent vermindering van broeikasgasuitstoot ten opzichte van dieselolie.
Bewaring
Ook in de bewaring is nog wel wat te winnen door het gebruik van frequentie gestuurde ventilatoren. Samen zorgen de maatregelen voor een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk, wat naar verwachting in de toekomst steeds belangrijker gaat worden voor de consument en geld gaat besparen.
Tekst: BoerenKlimaat
Beeld: BoerenKlimaat