Gronings project voor duurzaam ingrediënt uit zetmeelaardappel ontvangt miljoenensubsidie

'Aardappelzetmeel is een belangrijk ingrediënt voor plantaardige voeding, zoals plantaardige roomkaas, kwark en yoghurt. Tijdens het project worden zetmeelderivaten ontwikkeld op basis van CarbExplore Research' enzymtechnologie, en kijken de partijen naar welke positieve effecten er zijn voor de gezondheid', schrijft Avebe, met het hoofdkantoor in Veendam (GR) in een bericht.
Groen portfolio
Marc Laus, Technology Officer Product & Applications bij Avebe: „We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten. Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we ons groene zetmeelportfolio vergroten, en uniek is dat we daarbij kijken naar de positieve gezondheidseffecten van deze nieuwe zetmeelderivaten op maag en darmen. We zijn dan ook erg blij met de toekenning vanuit het JTF en de samenwerking met UMCG en CarbExplore Research.”
Fibers staat voor: 'Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch'. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie. Dit levert duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Avebe: 'Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur. Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft. Vervolgens onderzoekt Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG welke gezondheidsvoordelen er zijn.'
Akkerbouw en onderzoek
Royal Avebe is een coöperatie van ruim 2.000 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, diervoeding en industriële toepassingen.
Prof. dr. Paul de Vos is een onderzoeker binnen het UMCG en houdt zich bezig met hoe voeding bij kan dragen aan een verbeterde gezondheid. Hij richt zich op de darm en darmbacteriën. De groep heeft speciale systemen ontwikkeld waarmee voorspelt kan worden wat voor uitwerking specifieke voedingsmiddelen hebben op de stofwisseling, het afweersysteem en de mentale gezondheid. De Vos is ook programmadirecteur en verantwoordelijk voor het programma gezonde voeding binnen het Facsinating programma. Fascinating is een Gronings initiatief om betere voeding te maken uit circulair geproduceerde landbouwproducten.