'Dwangmatig harnas voor vergroening'
De Lange probeert zich hard te maken voor een meer werkbare vorm van vergroening. Een zuinige omgang met nutriënten of precisielandbouw zouden in haar ogen ook mee moeten tellen.
Seubring Beilen
Gert Seubring heeft een bloembollen- en akkerbouwbedrijf in Beilen. Hij gaf aan dat een gezonde sector beter af is zonder de subsidies uit Brussel. ,,Momenteel lopen we klem met alle regels. Als we alle subsidietoeslagrechten afschaffen dan zou dat wellicht kunnen betekenen dat de regels soepeler worden. Ik denk dat in ieder geval alle akkerbouwers uit Drenthe hier wel bij varen.
Subsidies niet afschaffen
Seubring kreeg de handen op elkaar voor zijn voorstel. Esther de Lange ziet afschaffing als een utopie. ,,In mijn ideale wereld betaalt de consument meer voor zijn producten. Maar doet die dat ook? Nee. Ben ik dan voor afschaffing van de Europese subsidies? Nee. Ik lig soms wakker van het feit dat een steeds kleiner worden de groep boeren steeds meer monden moet voeren. Een boer die stopt, krijg je ook nooit terug. Afbouwen is niet verkeerd, maar bewandel de weg der geleidelijkheid.”
Omgevingsbewust
Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van Royal Cosun, ziet de omgeving van een bedrijf als sleutel voor de toekomst van de akkerbouwsector. ,,Hoe omgevingsbewust ben je? Die vraag gaat de doorslag geven.” Hij stelt dat de samenwerking met de coöperatie cruciaal is. ,,Dat moet hand in hand gaan. Ik vind daarom ook dat een ondernemer die niet kritisch op zijn coöperatie is, zich niet ondernemer mag noemen.”
Renco Bussemaker
De organisatie van het openingscongres had naast Gert Seubring ook Renco Bussemaker uit Geesbrug uitgenodigd om een praktijkverhaal te vertellen. Hij heeft naast een akkerbouwbedrijf een onderneming in blauwe bessen vanaf de grond opgebouwd. Dit deed hij samen met drie collega's.