Video: FjildLab kennisdag: innoveren stal met mestscheiding uitdaging
Op proefboerderij Kolummerwaard (SPNA) in Munnekezijl is dinsdag 19 maart een Fjildlab kennisdag gehouden met als thema ‘bodem en samenwerking'. Daar bleek uit verhalen van boeren dat in de praktijk het innoveren van een stal met mestscheiding een uitdaging is. „Er zijn aspecten die nog niet volledig getest zijn”, aldus het organiserende Fjildlab Noordoost-Friesland. „Echter zijn er onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien.” Daarnaast is er gesproken over bermmaaisel verwerken tot compost. „Ook hierbij zijn diverse uitdagingen. Onder andere het afval in de bermen en de lengte van het materiaal kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de compost.”
Verdienmodellen
Aansluitend vertelden experts van onder meer Hogeschool van Hall Larenstein en Agricycling over verdienmodellen vanuit de samenwerking tussen boeren en overheden. Fjildlab: „Doordat boeren betaald worden voor het verwerken van reststromen zijn ze in staat om dit op de juiste manier uit te voeren.” De samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders werd ook benadrukt. „De reststromen van de een kunnen van waarde zijn voor de ander.”
Discussie over stellingen
Na de presentaties werd een aantal stellingen voorgelegd om over te discussieren. „Er kan gesteld worden dat boeren zich bereid tonen tot samenwerking en innovatie op het gebied van bodemverbetering”, aldus de organisatoren. „Dit in het belang van zowel productie als het bodemleven en de weidevogels. Het gaat niet om het bemesten van de grond, maar het bedienen van de bodem.”
Bekijk hieronder voor meer informatie de video over compost.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Fjildlab Noordoost-Friesland