Bijeenkomst in Ommen: communiceren met burgers kan op diverse manieren

De dag werd mede georganiseerd door stichting Boert Bewust die zich samen met agrarische ondernemers, van imker tot varkensboer, volop inzet om de maatschappij te betrekken bij het wel en wee binnen de landbouw en op het platteland. Dit door middel van proeverijen, lichtjes routes over het boerenerf, en door zichtbaarheid en ruimte voor dialoog midden in de stad.
Drie bestuurders van een lokale Boert Bewust afdeling trappen de dag af met hun ervaringen. Zo vertelt Elly van der Hoog (afkomstig van een melkveehouderij met recreatie-tak) over het eerste evenement dat ze organiseerde. „We begonnen met een lichtjesroute in de coronatijd. Een van de eerste evenementen die toen weer konden. Dat liep zo goed, dat er wel een beetje chaos ontstond. We doen nog steeds elk jaar een lichtjes route, alleen nu met iets meer structuur.”
1 april
Jongveeopfokker Anton Kanis glimlacht als hij terugdenkt aan de 1 april-grap die ze samen met de gemeente Kampen opzette. De gemeente had, in overleg met de afdeling, verkondigd dat er een missverkiezing zou gaan plaatsvinden in de stad. „Alleen werd niet gezegd wat voor een dames er zouden komen.” Daar kwamen de leden in beeld, want zij mochten met hun koeiendames door de straten paraderen. „Dat is zo’n mooie actie, want je komt in contact met mensen die normaal niet zo snel koeien zouden gaan bekijken. Het prachtige weer werkte natuurlijk ook in ons voordeel.”
Ook een moderne oogstdag werkt volgens de Drentse akkerbouwer Geert Lindenhols heel goed. „Bij ons op het erf liepen toen zo’n 2.000 bezoekers die van alles wilden weten over de producten. Het is dan een genot om daar als boer tussen te lopen.”
Dialoog
Na de plenaire aftrap zijn er verschillende workshops, waaronder van gedragswetenschapper Noelle Aarts. Aarts constateert dat veel gesprekken die bedoeld zijn om met elkaar in contact te komen, de situatie soms alleen maar verergeren. „We halen in een gesprek vaak alle argumenten uit de kast om de ander maar te overtuigen van dat wat wij vertellen en vinden waar is. Alleen zal de andere partij in dat gesprek dit dan ook gaan doen. Wat je dan krijgt zijn twee monologen die tegen elkaar ingaan.”
Aarts stelt dan ook: Zolang gesprekken alleen worden gebruikt om de eigen waarheid te verkondigen, te scoren bij de achterban, een maatschappelijke rol te bevestigen of meer politiek gewicht te krijgen, zal de zoektocht naar oplossingen voor grote maatschappelijke problemen worden verhinderd.
De gedragswetenschapper geeft de aanhoorders tips voor een dialoog. Met stipt bovenaan: luister met respect en volle aandacht.
Video maken
Marleen Markgraaf neemt de aanwezigen mee in een spoedcursus video’s maken. Want wanneer film je nou in landscape (horizontaal)? En wanneer met een staand beeld (rechtop)? Dat is volgens Markgraaf afhankelijk van het medium waarvoor de video bedoeld is. „Voor Instagram en Tiktok heb je staande beelden nodig en gaat het vooral om korte filmpjes van 10 tot maximaal 30 seconden. Voor YouTube, LinkedIn en Facebook-posts zijn juist de landscape-video’s geschikt. Op die platformen passen ook de wat langere filmpjes.”
Na wat theorie laat Markgraaf met behulp van een app zien hoe zij snel en gemakkelijk met behulp van templates video’s in elkaar zet. De deelnemers mogen zelf ook met de app aan de slag en al snel klinken er links en rechts gezellige muziekjes voor onder beelden. Nog een laatste tip van Markgraaf: „Tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer zo perfect. Ga lekker proberen en lekker uploaden.”
Vraag aan boer en buur
Tot slot is er nog aandacht voor de boer en buur kletspot, waarvan elke deelnemer een exemplaar mee naar huis mag nemen. Darleen van Dam geeft uitleg: „Er zijn telkens twee kaartjes die bij elkaar horen en over hetzelfde onderwerp gaan. Op het een kaartje staat een vraag voor de buur die de boer kan stellen en op het andere kaartje staat een vraag voor de boer die de buur kan stellen.” Een voorbeeld: Vraag aan de buur: wat vind je het mooiste aan (boeren)landschap waarin we wonen? Vraag aan de boer: welke inspanningen lever jij voor natuur en landschap?
De dag wordt afgesloten met een borrel voor de ongeveer 50 aanwezigen op het Erve Vechtdal. Een locatie waar onderneemster Simone Koggel met haar koe Safari langs brandrode runderen ook elk seizoen het dialoog opzoekt met burgers.