Tweede Kamer neemt petitie in ontvangst met oproep beschermingsstatus wolf te verlagen
De gemeentes Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe ondertekenden de petitie, net als meerdere Gelderse gemeenten. Ook LTO Nederland steunt de actie. Schapenhouder Bert Zinger uit Hijken was mee naar Den Haag om de petitie aan te bieden. Als één van de grootste schapenhouders van Drenthe heeft hij in het verleden meerdere malen te maken gehad met aanvallen van de wolf.
Meer middelen
Met het aanbieden van deze petitie informeren de provincies de leden van de landbouwcommissie over het gezamenlijke standpunt dat het noodzakelijk is de beschermde status van de wolf te verlagen. De beide provincies willen dat Nederland dit standpunt meeneemt naar de Europese Unie. In de zomer wordt daar gestemd over het mogelijk verlagen van de beschermde status van de wolf. Nederland heeft hiervoor nog geen standpunt bepaald.
Naast het actief inzetten op een verlaging van de beschermde status, vragen beide provincies aan de Tweede Kamer om in Brussel in te zetten op het vrijmaken van extra middelen voor preventie naast de bestaande middelen, te zorgen voor duidelijk landelijk beleid met perspectief, zodat de polarisatie over de wolf afneemt, samen met buurlanden de gunstige staat van instandhouding vast te stellen van de wolf en snel werk te maken van publieksvoorlichting.
Onrust
De wolf is sinds 2015 terug in Nederland. Dat zorgt voor maatschappelijke onrust, emotionele en economische schade in beide provincies. Met de huidige wet- en regelgeving zijn er weinig beheermogelijkheden. „De schades, de angst en polarisering nemen toe. We hebben de hulp van de Tweede Kamer en Europa nodig om grenzen te stellen aan de wolf en om te zorgen dat inwoners met een veilig gevoel kunnen wonen, werken en recreëren”, aldus gedeputeerde Van Dijk (BBB) van Drenthe.
De provincie roept daarom ook op om de beschermde status van de wolf aan te passen, zodat het beheer van de wolf mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier kunnen we een goede stap in de richting zetten om te komen tot een wolfvrije regio.”
Dit jaar al meer meldingen dan heel 2023
Tot en met 15 maart waren er al bijna meer schademeldingen dan heel 2023. Dat blijkt uit de position paper van BIJ12 die donderdag besproken zal worden in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek.
In het schadejaar 2023 (dat liep van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023) waren er in totaal 422 meldingen. Dit jaar staat de teller al op 417 meldingen. Daarbij zijn er in de eerste twee maanden van 2024 al 495 dieren gedood, tegenover 1.121 in 2023.
In het overzicht van BIJ12 staat ook een overzicht van het aantal uitbetaalde tegemoetkomingen. Drenthe staat alleen bovenaan (109 meldingen), gevolgd door Noord-Brabant (74 meldingen), Overijssel (35 meldingen) en Gelderland (32 meldingen).
Rondetafelgesprek
Aanstaande donderdagmiddag spreekt de Kamer met natuurorganisaties, jagers, wetenschappers en juridische experts over de wolf. Zo zal het gaan over de huidige situatie, de impact van de terugkeer en de mogelijkheden om in de toekomst samen te leven met het roofdier.
Wat is huidige positie van de wolf in Nederland (aantallen, beleid, wet- en regelgeving), wat is de impact van de terugkeer van de wolf in Nederland (op de natuur, op de landbouw en op de samenleving in het algemeen) en welke mogelijkheden zien betrokkenen om in de toekomst in Nederland samen te leven met de wolf.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Drenthe
Bron: Provincie Drenthe