Uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen en Friesland: OM komt met forse eisen tegen verdachten
Niet dat de zesde verdachte, een 29-jarige vrouw uit Oldehove (GR), vrij wordt gesproken. Tegen haar loopt nog een andere strafzaak waarin maandag een eis volgt.
Acht maanden
Een 33-jarige man uit Kornhorn (GR) hoorde de zwaarste eis van de officier. Tegen hem eist de officier acht maanden gevangenisstraf, waarvan 191 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 200 uur. Voor een 21-jarige verdachte uit Opende (GR), waarvan de trekker werd gebruikt bij de activiteiten, volgt mogelijk een straf van vier maanden jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk, plus 160 uur werkstraf.
Een 32-jarige man uit Augustinusga (FR) moet vrezen voor een straf van vier maanden gevangenisstraf waarvan 105 dagen voorwaardelijk en 140 uur taakstraf. Een 22-jarige man uit Gorredijk (FR) hoort voor zijn betrokkenheid 107 dagen jeugddetentie (gelijk aan voorarrest) tegen zich eisen plus 40 uur werkstraf voorwaardelijk. Een 52-jarige man uit Opende (GR) heeft de laagste eis: 40 uur taakstraf.
Frieschepalen en Marum
De verdachten zijn betrokken geweest bij wegblokkades en afvaldumpingen in Frieschepalen (A7 rijrichting vanuit Drachten naar Groningen) op 28 juli 2022 en in Marum (bij de oprit A7) op 1 augustus 2022. Sommige verdachten waren bij één van de twee incidenten, anderen (met de hoogste straffen) bij beide boerenprotesten. Boeren protesteerden in 2022 tegen het strenge stikstofbeleid van de Rijksoverheid. Na een groot georganiseerd protest in Stroe (GD) volgden er door het hele land wilde acties van boeren en handlangers.
De officier denkt dat de forse schadevergoeding, bedoeld voor de kosten die Rijkswaterstaat maakte voor het opruimen van afval, flink pijn gaat doen. „Het gaat om forse bedragen en dat zal problemen opleveren voor de verdachten, maar het is meer dan redelijk dat men opdraait voor de kosten.”
Grens overschreden
Voor Frieschepalen gaat het om 18.000 euro en in Marum om 17.000 euro. De officier over de forse eisen: „Demonstreren is een grondrecht. Het staat een ieder vrij zijn emoties en ook ongenoegen over het gevoerde beleid te uiten. Er zijn wel grenzen in hoe ver je gaat met demonstreren, grenzen aan de wijze waarop je je ongenoegen uit. Je overtreedt de grens als je in het holst van de nacht afval waaronder asbest bij op- en afritten stort, in de nacht banden, grond of andere goederen op de snelweg achterlaat en goederen in brand steekt (waaronder asbest).”
De rechter doet op 7 mei 2024 uitspraak.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Mediatheek Rijksoverheid
Bron: Openbaar Ministerie