Biogas Marrum ontvangt ruim zes ton aan subsidie voor mestverwerking

Uiteindelijk blijft een mineralenconcentraat over dat een alternatief kan zijn voor kunstmest. Akkerbouwers en veehouders in de omgeving kunnen deze kunstmestvervanger dan afnemen. De totale kosten van het project bedragen 2,4 miljoen euro.
De innovatie van Biogas is actueel nu de Europese Commissie gaat beoordelen of de landbouwsector in Nederland de kunstmestvervanger mag gaan gebruiken. De Nederlandse regering heeft daar in Brussel op aangedrongen en ziet de kunstmestvervanger als één van de oplossingen voor het stikstofprobleem.
Onderzoek
Op twee akkerbouwbedrijven en twee veehouderijen zal worden onderzocht wat het effect van de kunstmestvervanger is op de gewasopbrengst en de bodemkwaliteit. Hierbij wordt samengewerkt met Van Hall Larenstein in Leeuwarden en het Biosintrum in Oosterwolde, die het onderzoek uitvoeren en de kennis hierover zullen verspreiden.
Er worden geavanceerde technieken toegepast bij het raffinageproces, die aan elkaar worden gekoppeld, zoals biologische ontzwaveling en stikstofstripping. Hierbij wordt kalium, fosfaat en stikstof uit het proces gehaald. Het demonstratieproject is bedoeld om de werking van een combinatie van deze methodieken aan te tonen.
Het project draagt bij aan de hoofddoelstelling van het Waddenfonds, namelijk een duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied en een transitie naar een duurzame energiehuishouding.