Van Hall: Plantaardig alternatief niet per definitie duurzamer dan melk
Een studie van onderzoekers van het lectoraat Duurzame Voedsel- en Zuivelverwerking onder leiding van Peter de Jong maakt volgens HVHL een nieuwe methode beschikbaar om te bepalen hoe duurzaam ons voedsel echt is. ‘Maar het gaat verder dan dat: het draait ook om hoe voedzaam het voedsel is dat we consumeren’, aldus HVHL.
Opname eiwitten
De 'Sustainability Evaluation' studie introduceert de Nutrient Rich Food (NRF) score, die volgens lector De Jong inzichtelijk maakt hoe goed eiwitten en andere nutriënten door ons lichaam worden opgenomen. In een vergelijking tussen halfvolle melk en plantaardige dranken zoals haver-, soja- en amandeldrank legt de studie een directe link tussen de voedingswaarde, de milieukosten, de carbon footprint en de prijs in de supermarkt van elk product. ‘Je moet de duurzaamheid van voeding relateren aan waar het voor bedoeld is: de nutriënten voor de consument’, aldus De Jong.
Duurzaamst via melk
De resultaten zijn volgens HVHL verrassend. ‘Voor een optimale voedingswaarde zou je meer plantaardige drank moeten consumeren dan melk, wat leidt tot een hogere carbon footprint. Behalve bij sojadrank. Met de juiste wijze van boeren zou in de toekomst melk nog verder in duurzaamheid kunnen toenemen, ook ten opzichte van sojadrank. Interessant is wanneer we de milieu-impact in euro's uitdrukken, dat melk nu al als meest 'voordelig' voor zowel milieu als portemonnee naar voren komt. Met andere woorden: via melk kom je op de duurzaamste manier aan je dagelijkse nutriënten.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Van Hall Larenstein