‘Melkveehouder en kalverhouder werken nog weinig samen’
Melkveehouders en kalverhouders weten eigenlijk niet zoveel van elkaar, dat stelt Lilian van Uhm, kennismakelaar melkveehouderij. Zij organiseert samen met Henriëtte Rozendaal, kennismakelaar Kalverhouderij de Landelijke jongerendag. „Als beide sectoren meer van elkaar weten, zijn ze beter in staat om betere kwaliteit te leveren”, vertelt van Uhm.
„Bij melkveehouders blijven stier- en overtollige vaarskalveren nu nog minimaal 14 dagen op het melkveebedrijf. Daarna gaan ze weg. Voor melkveehouders zijn deze kalveren een restproduct van hun bedrijfsvoering. De kwaliteit en uniformiteit van de kalveren die van het melkveebedrijf weggaan, verschilt enorm door verschillen in voeding en huisvesting. Sommigen behandelen stierkalveren precies hetzelfde als vaarskalveren die op het bedrijf blijven.”
Winst van samenwerking
Ook Henriëtte Rozendaal ziet veel mogelijkheden om de samenwerking van kalverhouders en melkveehouders te verbeteren. „Het is eigenlijk heel gek dat melkveehouders en kalverhouders zo verbonden zijn, maar toch heel veel rondom het kalf niet weten. Dan heb ik het echt over verzorging in de basis waarin er vaak veel zaken nog onbekend zijn van elkaar. De winst zit in de samenwerking. Het verbaast me dat de sectoren zo los van elkaar opereren. Er valt veel te halen in de kennisdeling onder elkaar. Dat kan door eens bij elkaar te gaan kijken. Melkveehouder kunnen dan bijvoorbeeld zien hoeveel een kalverhouder met de gezondheid van zijn kalveren bezig is. Om deze reden ben ik ook kennismakelaar: verbinden en kennis vergroten. Ik ben kennismakelaar bij zowel kalverhouders als bij melkveehouders. Iedere melkveehouder doet zijn/haar best, maar ze krijgen geen terugkoppeling. In de keten zijn hier nog stappen te maken. De melkveehouder moet trots worden op het kalf dat aan de slachthaak hangt.”
Hoe belangrijk zijn de kalveren uit Nederland voor de kalverhouderij? Er worden toch veel kalveren uit het buitenland geïmporteerd? „Ja, de Nederlandse kalveren zijn heel belangrijk voor de kalverhouderij”, stelt Rozendaal. „Voor bijna alle kalveren, op een enkeling na, is plek in de Nederlandse kalverhouderij. Daarnaast worden uit omliggende landen kalveren geïmporteerd. Wij kunnen er zo goed voor zorgen en hebben het logistiek enorm goed voor elkaar. Mest verwerken we helemaal en het vlees zetten we af in Europees gebied. Dit maakt dat de kalverhouderij in Nederland zo succesvol kan mee ontwikkelen met de huidige opgaven.”
Olympisch kampioen
Aanwezigen kunnen verschillende workshops volgen. Dierenarts en onderzoeker dierenwelzijn Bert Driessen gaat onder andere in op hoe veehouders respectvol kunnen omgaan met dieren met betrekking tot het drijven van vee, omdat de meeste hulpmiddelen verboden zijn. Daarnaast geven de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Vee & Logistiek uitleg over de mogelijkheden die het KalfVolgSysteem en het KalfOK bieden voor het verbeteren van de kwaliteit van jonge kalveren van een melkveehouderij bestemd voor de kalverhouderij. Het uitwisselen van gegevens staat hierbij centraal.
Vleeskalverdierenarts Niels Geurts van Dierenartsenpraktijk Thewi gaat tijdens de Jongerendag in op de 28-dagen-regeling die vanaf januari 2023 is ingevoerd in Duitsland. Hij belicht onder andere de redenen achter deze regeling en de gevolgen die deze regeling heeft voor de melkveehouder en de kalverhouder. Vanuit de kalverhouderij zijn al diverse resultaten bekend van koppels met een opzetleeftijd van minimaal 28 dagen. Caroline Huetink van ZuivelNL en veearts Arjan van Genugten bespreken hoe de weerstand van een kalf verbeterd kan worden en wat stress betekend voor een kalf. Deze workshop is al volgeboekt.
De bekende zwemmer, topsporter en olympisch medaillewinnaar Maarten van der Weijden geeft in het middagprogramma een lezing over hoe je kunt vasthouden aan doelen terwijl ondertussen de spelregels veranderen.
Het programma begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De locatie is Hart van Holland in Nijkerk (GD).
Zie voor meer informatie en aanmelden: hetkalfcentraal.nl