Fosfaatnorm: boeren denken na over kort geding tegen waterschap en minister

Inzet voor het kort geding is de fosfaatnorm voor oppervlaktewater, waardoor boeren beperkt worden in de hoeveelheid mest en kunstmest die ze op hun land mogen uitrijden. Zo valt op de website van RTV Noord te lezen. De boeren stellen dat die norm niet klopt, omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met fosfaat dat van nature in het water voorkomt, onder meer door de invloed van kwel in de kustzone. Alle andere waterschappen in het kustgebied, zoals bijvoorbeeld die in Friesland, houden daar volgens de boeren wél rekening mee. Daardoor zou rechtsongelijkheid zijn ontstaan.
Minder mest uitrijden
Doordat er al zogeheten achtergronddepositie is, wordt de norm voor fosfaat al snel overschreden, stellen de boeren. Een groot deel van het stroomgebied van Noorderzijlvest is daardoor aangewezen als een NV-gebied, een zogeheten nutriënten verontreinigd gebied. Die aanwijzing tot NV-gebied heeft tot gevolg dat boeren minder meststoffen mogen uitrijden. Daardoor kunnen ze hun akkers niet optimaal bemesten, waardoor de opbrengst aan gewassen als pootaardappelen, uien en granen een stuk lager is.
Andere norm Friesland
Het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer wil achterhalen hoe het kan dat er in Friesland een andere fosfaatnorm is gesteld dan in het aangrenzende gebied in Groningen. Zij heeft daarvoor een procedure via de Woo, de Wet open overheid, in werking gezet. Daarnaast heeft het bureau brieven gestuurd naar waterschap Noorderzijlvest en het ministerie van LNV Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de aanwijzing van het NV-gebied in Groningen.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: RTV Noord