Grote zorgen over toekomst landbouw in Zuidwest-Drenthe in Drents Parlement

Drenthe heeft net als andere provincies op 1 april maatregelenpakketten bij het Rijk ingediend waarvoor het financiering hoopt te krijgen. Dit zijn de zogenoemde 'no-regretmaatregelen', oftewel laaghangend fruit. Het prijskaartje: 445 miljoen euro.
Het debat ging woensdag over deze maatregelenpakketten. Gedeputeerde Jisse Otter (BBB) benadrukte dat de maatregelen voortborduren op projecten waar de provincie al mee bezig is. Het gaat dan over het meanderen van een waterloop, het verbeteren van een vispassage of het dichtgooien van een sloot. „Dat is anders dan een brede discussie over het DPLG en wat het betekent voor een bepaald gebied. We hebben geld gevraagd voor kleine, maar concrete maatregelen."
'Landbouw niet meer mogelijk'
Statenlid Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal Drenthe haalt een passage uit het maatregelenpakket voor Zuidwest-Drenthe aan. Daarin staat: 'Maatregelen uit het juli 2023-pakket die WECR als positief heeft beoordeeld - Hydrologische buffer op landbouwperceel grenzend aan het Hijkerveld om de grondwatercondities in dit gebied beter op peil te houden. Buiten de Natura 2000-gebieden is dit het grootste heidegebied van Drenthe met een hoge natuurkwaliteit. Landbouwgebruik zal niet meer mogelijk zijn.'
Die laatste passage zorgt voor grote onrust onder boerengezinnen, stelt Alfred Schoenmaker van Sterk Lokaal Drenthe. „De maatregelen die u wilt nemen zijn helder. Ik heb ook gelezen dat er een vistrap komt en er wat met het water gebeurt. Alleen, als ik als landbouwer in dat gebied zit en ik zie staan dat boeren niet meer mogelijk is, wat interesseert mij dan die vistrap? Ik ben dan in mijn voortbestaan geïnteresseerd. Wat gaat er in Zuidwest-Drenthe gebeuren? Dat is de essentiële vraag. U zegt dat dit er wel staat, maar er niet toe doet. Noteer het dan ook niet in dit document en kom dan alleen met een voorstel waarin de stappen staan die u nu wilt nemen en laat de overtollige ballast buiten beschouwing als u daar geen vragen over wilt hebben."
Otter (BBB) snapt de opmerking, maar plaatst een kanttekening. „Er wordt mij altijd gevraagd om transparant te zijn over wat er naar het ministerie gaat en dat met uw Staten te delen. Dat doen we in dit geval. U zegt dat het weer te breed wordt en dat we iets niet moeten doen. Het is wel lastig hoe we hiermee om moeten gaan", antwoordt de gedeputeerde bedenkelijk.
Onnodige onrust
Het Statenlid van Sterk Lokaal Drenthe vroeg daarna of de gedeputeerde snapt dat de passage onrust veroorzaakt. „Ik mag toch hopen dat u niet denkt dat het er wel staat, maar niets voorstelt en dat boeren er niet te zwaar aan moeten tillen." Schoenmaker verheft zijn stem: „Dat kan toch niet? Het staat in een officieel stuk. Het staat in hetzelfde document als waar u aan refereert met de aanleg van de vispassages. Dan kunt u dat toch niet bagatelliseren? De onrust wordt zo alleen maar groter. Ik krijg het idee dat u geen idee heeft waar u het over heeft."
Otter: „Ik ken niet elk kaveltje. We hebben afgesproken dat we het NatuurNetwerk Nederland realiseren. Daarvoor moeten we nog 2.100 hectare aankopen en 6.500 hectare inrichten. Het kan zijn dat dit kaveltje gaat over een onderdeel uit het brede inrichtingsproces daarvan."
Otter reageert dat de hydrologische buffer nodig kan zijn voor de realisatie van het NatuurNetwerk Nederland (NNN). „Er staat ook niet in van wie de grond is. Het kan ook zijn dat de grond van de provincie of van een terreinbeherende organisatie is. Ik begrijp de opmerking van Sterk Lokaal Drenthe als je niet weet waar het over gaat, dat je dan misschien de verkeerde conclusies trekt. Ik worstel dan ook wel met wat ik naar de Staten kan sturen om het erover te hebben. U maakt het breed. Ik probeer het klein te houden."
Spiegel
Bert Vorenkamp (PVV) houdt de Staten een spiegel voor en beschermt de gedeputeerde. „De Staten hebben gevraagd om gedetailleerde gegevens. Als je deze aanlevert, krijg je ook gedetailleerde vragen en roep je vragen op. Dat is niet anders."
Otter erkent dat hij de Staten duidelijker had kunnen informeren wat de betekenis is van deze maatregelenpakketten. Over hoe hij de Staten het beste kan informeren in de toekomst, gaat hij graag in gesprek met het Drents Parlement. Daarmee moet dan onnodige onrust voorkomen worden. Het laatste woord over het DPLG is in elk geval nog niet gesproken.
LTO Noord kijkt met gemengde gevoelens naar de recent ingediende landbouw-maatregelpakketten door de provincie Drenthe.
Circa 131 miljoen euro van dit budget is in eerste instantie goedgekeurd. 119 miljoen is toegewezen aan generieke landbouwinitiatieven en 12 miljoen aan gerichte natuur- en watermaatregelen.
Specifiek voor de landbouw zijn twee regelingen aangevraagd bij het Rijk: het Stimuleren van investeringen en innovaties en Doorontwikkeling en borging Kritische Prestatie Indicatoren. In het pakket innovatie/investering wordt onder andere de succesvolle Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie voortgezet, waarbij ook LTO Noord nauw betrokken is.
Regiobestuurder Arend Steenbergen van LTO Noord: „De landbouwsector laat al heel lang zien dat maatregelen kunnen leiden tot een vermindering van emissies. Dat kan en moet ondersteund worden door beleid, zodat bedrijven maatregelen kunnen nemen. Vervolgens moet er uitzicht worden gegeven op vergunningen, zodat er weer ontwikkeld kan worden. Landbouwgrond afwaarderen zonder duidelijke en langjarige regeling geeft geen perspectief.”
LTO Noord kijkt met zorgen naar het afwaarderingspakket binnen het maatregelenpakket Grond & Bedrijven, waarbij de financiering gericht is op het afwaarderen van 945 hectare grond van bedrijven die zijn aangekocht in het kader van de regeling aanpak piekbelasting. 'Hoewel vrijwilligheid het uitgangspunt blijft, ligt de nadruk te eenzijdig op het verwerven en afwaarderen van landbouwgrond, zonder een structureel beloningsalternatief voor groenblauwe diensten. Bovendien staan deze aangevraagde maatregelen haaks op de door de provincie gehanteerde uitgangspunten ‘landbouwgrond blijft landbouwgrond’, ‘effectieve benutting schaarse ruimte’ en ‘het werken aan perspectief voor de landbouw in Drenthe’', schrijft LTO Noord.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Drents Parlement